IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти занижиха прогнозите си за икономическия растеж на Германия

Германският канцлер Ангела Меркел пак намекна за намаляване на данъците

20:35 | 11.10.12 г.
Икономисти занижиха прогнозите си за икономическия растеж на Германия

Водещи икономически институти намалиха прогнозата си за икономическия растеж на Германия и предупредиха, че страната може да изпадне в рецесия, предаде ВВС.

Според актуализираната прогноза брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия ще отбележи повишение от 1% през 2013 г., а не 2%, каквито бяха очакванията на икономистите преди 6 месеца.

За настоящата година очакванията на експертите са германската икономика да отбележи ръст от 0,8%. Предишната им прогноза беше за икономически растеж от 0,9 на сто.

За безработицата се очаква повишение до 6,8% от сегашните 6,2%.

Прогнозата обаче отразява оптимистичния сценарий, според който кризата в еврозоната не се влошава в следващите месеци, посочват експертите.

Те разкритикуваха и последната инициатива на Европейската централна банка (ЕЦБ) за борба с кризата, като предупредиха, че неограниченото изкупуване на държавни ценни книжа може да предизвика засилване на инфлацията.

“Европейските граждани и пазарните участници може да изгубят доверието си в способността на ЕЦБ да гарантира дългосрочна стабилност на цените”, посочва се в доклада на институтите.

Икономистите за пореден път предупреждават, че кризата в еврозоната се отразява негативно на бизнес доверието във водещата европейска икономика, а оттам – и на инвестициите.

Въпреки това обаче износът на страната продължава да нараства, макар и с по-бавни темпове, но това се обяснява по-скоро с нарасналата конкурентоспособност благодарение на отслабеното евро, пише още в доклада.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел намекна за намаляване на данъците с мотива, че това би стимулирало икономиката, предаде Ройтерс.

“Нашата задача е да стимулираме европейската икономика, включително и с планирано намаляване на данъците”, коментира Меркел по време на съвместна пресконференция с премиера на Унгария Виктор Орбан.

Информационната агенция припомня, че през май горната камара на германския парламент отхвърли плановете на правителството в Берлин да намали данъците. Опозицията в страната определи идеята като ирационална в условията на фискална консолидация, тъй като според изчисленията германската хазна щеше да изгуби 6 млрд. евро приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още