IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ препоръчва запазване на ниската основна лихва в еврозоната

От фонда смятат, че може да се наложи ЕЦБ допълнително да понижи лихвения процент, за да намали риска от дефлация

13:37 | 09.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
МВФ препоръчва запазване на ниската основна лихва в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да поддържа лихвените проценти ниски в обозримо бъдеще, като може да се наложи допълнително да ги понижи, за да намали риска от дефлация, съветва Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg.

Фондът прогнозира, че през 2013 г. инфлацията в еврозоната ще се забави до 1,6%, заради което има риск заплатите и печалбите да тръгнат надолу.

„Вероятността от рязко спадане на цените е твърде висока. Тази прогноза дава достатъчно основания на ЕЦБ да поддържа основния лихвен процент много нисък и даже да го намали допълнително“, посочват от фонда.

МВФ намали прогнозата си за растежа в еврозоната през следващата година до 0,2%. За настоящата година се очаква брутният вътрешен продукт на еврозоната да се свие с 0,4%, тъй като правителствата продължават да намаляват разходите.

ЕЦБ намали основния лихвен процент до 0,75% на 5 юли и лихвата по банковите депозити до нула, а наскоро президентът на институцията Марио Драги сигнализира, че по-нататъшното намаляване на лихвите може да има само ограничен ефект върху икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Елате у нас и вижте лихвите! При нормални лихви от 1% най много в криза, банките помагат като стрижат с кожата,месото та и част от кокала за да има за кокалена супа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още