IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще намали прогнозата си за икономическия растеж на Германия

Актуализираната прогноза ще бъде публикувана следващия вторник, твърди германски вестник

21:16 | 04.10.12 г.
МВФ ще намали прогнозата си за икономическия растеж на Германия

Международният валутен фонд (МВФ) ще намали прогнозата си за икономическия растеж на Германия за тази и следващата година, като новите цифри ще бъдат публикувани следващия вторник, съобщи германският вестник Handelsblatt, цитиран от Ройтерс.

Според изданието, което се позовава на запознати анонимни източници, МВФ очаква през тази и следващата година брутният вътрешен продукт (БВП) на първата европейска икономика да нарасне с 0,9%.

За сравнение, МВФ съобщи през юли, че очаква икономиката на Германия да нарасне с 1% през тази година и с 1,4% през следващата година, подпомогната от силното вътрешно търсене и стабилния пазар на труда.

Вестникът обаче не е посочил мотивите за предпологаемото понижение на очакванията за германския икономически растеж.

Брутният вътрешен продукт на Германия нарастваше стабилно въпреки кризата в еврозоната, но износът й пострада сериозно заради повторната рецесия, която обхвана някои европейски държави, както и забавянето на икономическия растеж в Китай.

Германският производствен сектор забавя растежа си вече седем поредни месеца, а очакванията на мениджърите от сектора на услугите се смъкнаха до най-ниското ниво от три години и половина.

Освен това наскоро стана ясно, че безработицата в Германия, въпреки че е по-ниска от средното за Европейския съюз, през септември е нараснала за шести пореден месец.

Агенцията припомня, че икономическият растеж на Германия се забави до 0,3% през второто тримесечие, като икономисти прогнозират, че забавянето на растежа ще продължи и през следващите тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още