IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорът иска европейските банки да продължат да набират капитал

Добрата новина е, че банките са успели да наберат 75% от необходимите им средства от неразпределени печалби, посочва шефът на европейския банков регулатор

18:24 | 04.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андреа Енриа, председател на EBA. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андреа Енриа, председател на EBA. Снимка: Ройтерс

Европейската банкова администрация поиска от банките в региона да задържат набраните допълнителни 200 млрд. евро, за да покрият новите по-строги международни изисквания за капиталова адекватност, съобщава Bloomberg.

Двадесет и седемте европейски банки, които трябваше да представят планове за увеличаване на капитал са, са успели да съберат общо 116 млрд. евро, разкриват данни на базираната в Лондон организация.

Като се отчита и помощта за гръцките и испанските банки от 2011 г. финансовите институции в еврозоната са разширили резервите си с над 200 млрд. евро.

„Искаме банките да задържат този капитал и да продължат да го увеличават“, казва Андреа Енриа, председател на European Banking Authority (EBA). „Добрата новина е, че банките са успели да наберат 75% от необходимите им средства от неразпределени печалби“.

През декември EBA поиска от европейските банки да наберат 114,7 млрд. евро свеж капитал. Агенцията поиска институциите да постигнат 9% съотношение на капиталова адекватност от първи ред, както и да поддържат допълнителни резерви като буфер срещу дълговата криза в еврозоната.

Banca Monte dei Paschi di Siena SpA и няколко банки в Кипър и Словения не успяха да посрещнат новите капиталови изисквания.

44-те основни европейски банки щяха да се нуждаят от още 312 млрд. евро, ако се вземат под внимание допълнителните изисквания за защита срещу системен риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още