fallback

Европейските борси затвориха сесията почти без промяна

Инвеститорите обаче не могат да забравят дълговата криза в еврозоната

19:31 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Създател

 

В сряда европейските борси приключиха сесията си почти без промяна в индексите.

Водещият общоевропейски индекс EuroStoxx 50 загуби 0,04% до 2492,48 пункта. В Париж Cac 40 отчете спад от 0,24 на сто до 3406,02 пункта, докато лондонският индекс FTSE 100 напредна с 0,28 на сто до 5825,81 пункта, предаде Ройтерс. В Германия днес е неработен ден, страната празнува Деня на съединението. 

Разочароващи данни от Германия, еврозоната, а също и от Китай, натиснаха първоначално надолу настроението, заяви пазарният стратег Исхак Сидиги от ETX Capital. Към края на сесията обаче добри данни от САЩ насърчиха отново трейдърите.

Повече работни места от очакваното са били открити в американския частен сектор през септември, показват данните на консултантската компания ADP, цитирани от Bloomberg. Бизнесът в САЩ е открил 162 хил. нови работни места, докато икономисти, анкетирани от информационната агенция, прогнозираха, че те ще бъдат 140 хил. Надолу, до 189 хил. нови работни места от първоначално обявени 201 хил., са ревизирани данните на консултантската компания за месец август. Инвеститорите обаче не могат да забравят дълговата криза в еврозоната. Настроението бе мрачно и заради несигурността около ново искане за помощ от страна на Испания. Испанският премиер Мариано Рахой във вторник вечер отрече истинността на материал на Ройтерс, според който искане за помощ може да бъде подадено още през уикенда. Ако Испания подаде цялостно искане за помощ, пред ЕЦБ ще бъде открит пътя да купува испански облигации на вторичния пазар.

В подкрепа на болния си банков сектор Испания вече е получила подкрепа от EFSF в размер на до 100 млрд. евро. Въпреки това банковата индустрия на Иберийския полуостров още не е напълно вън от опасност. Двамата испански собственици на най-голямата френска агенция за недвижими имоти Gecina обявиха несъстоятелност в сряда. Alteco и MAG Import не са били в състояние да погасят синдикиран заем на стойност 1,6 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:30 | 09.09.22 г.
fallback