IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия разсрочи матуритета на част от дълга си

Това е първата стъпка на страната към завръщане на средно- и дългосрочните пазари, коментират от местната агенция за управление на дълга

18:19 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Португалия разсрочи матуритета на част от дълга си

Португалия се върна днес на дълговите пазари за първи път, откакто беше спасена, предаде Ройтерс.

Лисабон замени облигации с матуритет септември 2013 г. с книжа с матуритет октомври 2015 г. за 3,76 млрд. евро, за да си осигури повече време за „подреждане“ на публичните финанси.

Агенцията припомня, че подобна операция преди време направи и Ирландия.

Страната преминава през най-тежката рецесия от 1970-та година и тя може да се задълбочи след обявяването на тежките мерки за икономии, които допълнително засегнаха потребителското доверие и буквално взривиха опозицията.

Извършената замяна ще улесни Португалия през следващата година, когато започва изпълнението на новите мерки за съкращаване на публичните разходи, и ще й помогне да избегне преструктуриране на дълга в стил Гърция.

"Размерът на суапа е много приличен и предполагам, че в известен смисъл отразява доверието на инвеститорите в Португалия и перспективите на еврозоната", коментира Орландо Грийн, дългов стратег в Credit Agricole в Лондон.

Ръководителят на португалската държавна агенция, която се занимава с управлението на дълга, Жоао Морейра Рато каза, че това е първата стъпка на страната в посока на завръщането й на средно- и дългосрочните дългови пазари.

Според спасителната програма Лисабон може да се върне на пазарите през втората половина на 2013 г.

Португалия се изправя обаче пред тежки политически предизвикателства, след като политическия консенсус за мерките за икономии се разклати сериозно и страната беше разтърсена от серия протести срещу плана за съкращаване на публичните разходи.

Засилва се социалното напрежение в страната заради високата безработица, която достигна 15% и ще продължава да нараства, ако рецесията продължи и през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още