IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой предизвика ново объркване около спасителния план за Испания

Играта може да се окаже доста рискована, ако Германия наистина иска да изчака по-благоприятен момент, коментира анализатор

18:34 | 02.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският премиер Мариано Рахой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският премиер Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Испанският премиер Мариано Рахой отрече появилата се в медиите информация, че страната му ще поиска международна подкрепа в края на седмицата, с което допълнително обърка инвеститорите, които се опитват да си проправят път през серията противоречащи си новини от последните дни, съобщава CNBC.

Според повечето анализатори октомври е вероятният месец, когато страната най-после ще потърси подкрепата на международните кредитори.

На среща с високопоставени представители на своята партия късно вечерта в понеделник, Рахой е отхвърлил спекулациите, че ще поиска помощ в края на седмицата, съобщава Europa Press.

Също в понеделник Ройтерс съобщи, че Испания е готова да поиска международна подкрепа в края на седмицата, но че Германия предпочита да не се избързва.

Преди по-малко от два месеца председателят на Goldman Sachs Asset Management Джим О'Нийл, един от най-уважаваните икономисти на планетата, заяви, че Испания може и да няма нужда от цялостен спасителен план.

Оттогава събитията в еврозоната и Испания дадоха повод на няколко видни анализатори да прогнозират, че Мадрид ще потърси помощ през октомври.

Спасителният план е „единственото липсващо парче от пъзела“, коментират икономисти на Lloyds.

Испания вече гласува допълнителни бюджетни икономии за 2013 г., представи резултатите от стрес тестовете на банковата си система и заяви, че ще потърси подкрепа за изпитващите трудности финансови институции от Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Играта може да се окаже доста рискована, ако Германия наистина иска да изчака, докато звездите се подредят по най-благоприятния начин. Що се отнася до пазара, колкото по-бързо се изгладят всички неясноти, толкова по-добре“, коментират анализатори на  RBC.

През октомври ще се проведат няколко ключови срещи, на които една от основните теми ще бъде Испания. Първата от тях е на европейските финансови министри на 8 октомври, следвана от срещата на върха на лидерите на Европейския съюз (ЕС) на 18 и 19 октомври.

„Независимо дали Испания ще потърси помощ тази седмица или следващата, това което е от значение, е, че пазарът наистина го очаква“, коментира Джейн Фоли, валутен стратег на Rabobank.

Испанската икономика е подложена на огромен натиск. Според публикувани днес данни за заетостта, 53% от младите хора в страната нямат работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Трябва да се помогне на младите хора да започнат да работят. Дори и да е субсидирана заетост. Стига наливахте толкова милиарди в гърлото на банкерите. Трябва ревизия на образователната система. На база сектори които ще бъдат приоритет в следващите десетилетия следва да се насочат младите хора да завършват нужните специалности. Не съм чул специалности като социология, политология и пр. да носят добавена стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още