IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочаквано оптимистични новини от САЩ обнадеждиха европейските инвеститори

Намесата на ЕЦБ премахна tail-рисковете и европейските активи изглеждат подценени, коментира анализатор

19:28 | 01.10.12 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Неочаквано съживяване на производствената активност в САЩ раздвижи търговията на фондовите пазари в Европа в късните часове на сесията в понеделник, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 спечели 1,43% до 272 пункта. Миналата седмица паневропейският индекс отбеляза най-слабото си представяне от началото на юни поради опасения на инвеститорите, че Испания ще отложи приемането на международна помощ, от каквато според анализаторите се нуждае.

„Разпродажбите в петък бяха чувствителни, така че част от днешното раздвижване се дължи на възстановяването от тези загуби“, казва Джон Вентър, фондов мениджър на Skandia Investment Group.

„След корекцията от миналата седмица настроението е доста приповдигнато“, коментира той допълвайки, че „намесата на Европейската централна банка (ЕЦБ) е премахнала екстремния tail-риск и усещането, че финансовата система ще колабира.“

„Ето защо европейските активи изглеждат подценени“, коментира Вентър.

Най-силно в Европа се представиха банките и фармацевтичните компании. С печалби приключиха сесията Sanofi SA, Roche Holding AG и HSBC Holdings PLC.

Пазарът отбеляза силен ръст, след като през септември индексът на Института за управление на доставките (ISM) нарасна до 51,5 пункта от 49,6 пункта през август. Резултатът е най-добрият от май и надхвърля очакванията на анализаторите, които прогнозираха стойности от около 49,7 пункта.

Щатските пазари също стартираха сесията с ръст. Инвеститорите отвъд океана очакват изказването на председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке по-късно днес.

Данни от еврозоната разкриха, че през август безработицата в региона се е повишила до рекордните 11,4%. Този проблем е най-остро изразен в Испания, където показателят достига 25,1%.

Британският FTSE 100 нарасна с 1,37% до 5820 пункта.

CAC 40 в Париж спечели 2,39% до 3435 пункта, като акциите на Credit Agricole SA поскъпнаха с над 7%, след като банката обяви, че е започнала преговори за продажбата на гръцкото си подразделение Emporiki на базираната в Гърция Alpha Bank за 1 евро до края на годината.

DAX 30 се повиши с 1,53% до 7327 пункта. С печалби приключиха сесията Deutsche Bank AG и Commerzbank AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още