IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България през август е била 12,5%

Евростат отчита, че през месеца младежката безработица е регистрирала леко намаление, но е била над средното за ЕС и еврозоната

12:52 | 01.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в България през август е била 12,5%

Безработицата в България е била 12,5% през август при средно за Европейския съюз ниво от 10,5% и за еврозоната – 11,4%, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През юли нивото на безработицата у нас е било малко по-високо, отколкото беше обявено предварително. Окончателните оценки на евростатистиката сочат, че безработицата тогава е била 12,5%, а не 12,4%.

За сравнение, наскоро от Агенцията по заетостта отчетоха, че безработицата през август е била 10,7%, като ведомството отчита намаление на показателя от няколко месеца насам. Статистиката, която води агенцията обаче, се основава само на регистрираните безработни в бюрата по труда.

Според Евростат безработицата средно за държавите от ЕС и еврозоната е останала без промяна през август спрямо юли. Данните показват, че през осмия месец на годината без препитание са били над 25,4 млн. души от държавите от Еврообщността, като от тях близо 18,2 млн. са граждани на страни от европейския валутен съюз.

В сравнение с юли броят на безработните в ЕС се е увеличил с 49 хил. души, а на тези в еврозоната – с 34 хил. души. В сравнение с август миналата година броят на безработните в ЕС се е увеличил с 2,17 млн. души, а на тези в еврозоната – с 2,14 млн. души.

Австрия остава държавата с най-ниска безработица в Евросъюза – 4,5%, следвана от Люксембург (5,2%), Холандия (5,3%) и Германия (5,5%). На другия полюс са Испания и Гърция, където безработицата вече се движи около 25%.

През август в сравнение със същия месец на миналата година безработицата е регистрирала ръст в 20 от държавите-членки на Европейския съюз, намаляла е в шест и е останала без промяна във Великобритания.

Най-големи спадове на безработицата продължават да се наблюдават в балтийските републики, а най-големи ръстове – в Гърция, Кипър, Португалия и Испания.

Задълбочава се и проблемът с безработицата сред младежите до 25 години. Близо 5,5 млн. са били безработните младежи в държавите от ЕС през август, като от тях близо 3,4 млн. са граждани на държавите от еврозоната.

Младежката безработица е била 22,7% като цяло за ЕС и 22,8% за еврозоната, като най-ниска е била тя в Германия (8,1%), Холандия (9,4%) и Австрия (9,7%), а най-висока – в Гърция (55,4%) и Испания (близо 53%).

В България през август младежката безработица леко се е понижила до 29,4% от 29,8% през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Как от къде - виж какъв растеж бележи безработицата! Предполагам, че и през следващата година ще имаме много голям ръст по този показател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Икономиката е в пропаст, не знам откъде ще се изпълни прогнозата за растеж тази година. То е и един растеж........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още