IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грижите за Испания помрачиха настроението на европейските борси

Преди резултатите от стрес тестовете за испанските банки инвеститорите предпочетоха да разпродават

19:46 | 28.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В навечерието на публикуването на резултатите от стрес тестовете на испанските банки европейските фондови борси отчетоха спад в петък. Слабите икономически данни за САЩ и разочароващите резултати на печалбата на Nike се погрижиха за това основните индекси отново да се спуснат надолу след опита за възстановяване от вчера, предаде Bloomberg.

Междувременно данни на Institute for Supply Management показаха, че през август потребителските разходи в САЩ, коригирани с инфлацията, са отбелязали незначителен растеж, което се тълкува като знак за забавянето на икономическия растеж в страната.

Освен това, заради по-бавния ръст на заплатите, рязко са се свили спестяванията на американците през последните два месеца, съобщи MarketWatch. Това поражда опасения за ръста на потребителските разходи през следващите месеци.

Euro Stoxx 50 успя да се възползва само в ранната търговия от споразумението за нов пакет за икономии в Испания. Но след това индексът мина в отрицателната зона и затвори със спад от 2,07% до 2454,26 пункта.

В Париж CAC 40 падна с 2,46 на сто до 3354,82 пункта. В Лондон FTSE 100 обаче загуби само 0,65 на сто от стойността си до 5742,07 пункта.

Германският Dax започна сесията с печалба, но също бързо се преориентира надолу и приключи деня с 1% по-ниска стойност до 7216 пункта. EuroStoxx50 се сви с 1,8 на сто до 2461 пункта. На седмична база германският индекс губи цели 3%.

На седмична база водещият индекс на еврозоната отбеляза загуба от 4,77 на сто. Тя обаче се дължи преди всичко на последната корекция. За септември все пак налице е масивна печалба от 0,56%, за за изтичащото също днес трето тримесечие – дори от 8,37 на сто.

„При четенето на испанския проектобюджет се чудя как може при западаща икономика да се разчита на увеличаване на данъчните приходи", заяви брокер. Анализаторът на Helaba  Кристиан Шмид също се съмнява, че обявените мерки ще бъдат изпълнени така, както са обявени. През последните дни в Испания имаше протести срещу трудените строги икономии.

Във своя проектобюджет премиерът Мариано Рахой залага преди всичко на намаляване на разходите. В същото време правителството очаква, въпреки продължителна рецесия, увеличаване на данъчните приходи от 3,8%. В допълнение преди резултатите за испанските банки някои инвеститори се стреснаха и предпочетоха да заложат на сигурно.

Скептицизмът на инвеститорите е очевиден и на пазара на облигации. Доходността на десетгодишните облигации остава над психологически важния праг от шест процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още