IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гръцкото правителство договори бюджетните икономии „по принцип“

Гръцкият финансов министър заяви, че са останали „много малко детайли за доизглаждане“ по пакета от мерки за бюджетни съкращения

15:19 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас. Снимка: Ройтерс

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас заяви, че трите партии от управляващата коалиция в Гърция са постигнали „базово споразумение“ за пакета от бюджетни икономии, които трябва да бъдат извършени в периода 2013 г. - 2014 г., съобщава BBC.

Мерките вероятно ще бъдат представени пред кредиторите на страната в понеделник, преди да бъдат предложени за гласуване в гръцкия парламент.

Съкращенията са необходими, ако Атина иска да продължи да получава международна помощ. По-рано днес Гърция обяви планове да продаде по-голямата част от държавната лотария Opap.

Стурнарас заяви, че са останали „много малко детайли за доизглаждане“ по пакета от мерки за бюджетни съкращения.

Сделката е сключена ден, след като десетки хиляди гърци протестираха срещу политиката на правителството по улиците на Атина.

Съкращенията се очаква да са за най-малко 11,5 млрд. евро и са едно от условията Гърция да получи следващия транш в размер на 31 млрд. евро по спасителния заем.

Гръцкото правителство се надява да успее да представи финализирания пакет от мерки на срещата на финансовите министри на страните от еврозоната на 8 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още