IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на безработните във Франция надхвърли 3 млн. души

Френският министър на труда хвърли вината за неблагоприятните данни върху предишното правителство на президента Никола Саркози

21:09 | 26.09.12 г. 4
<p>
	Мишел Сапен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Сапен. Снимка: Ройтерс

Броят на френските безработни надхвърли 3 млн. за пръв път от 1999 г., заяви министърът на труда на страната Мишел Сапен пред телевизия France 2, цитиран от ВВС.

Официалните данни за безработицата през август предстои да бъдат публикувани, но очакванията са те да потвърдят 16-месечната тенденция на ръст.

„Това е лошо. Това несъмнено е лошо“, каза Сапен.

Новината е неприятна и за президента на страната Франсоа Оланд, който бе избран с обещанието да съживи икономиката, да се справи с повишаващата се безработица и да постигне обрат в спада в индустриалното производство.

Сапен обаче обвини за ръста правителството на предишния президент на страната Никола Саркози. „Това е резултатът от една политика. На практика тези 3 млн. безработни бяха тук, когато ние поехме властта“, твърди той.

След изборите от 2 май големи компании, включително автопроизводителят Peugeot, производителят на лекарства Sanofi, авиокомпанията Air France-KLM и веригата магазини Carrefour, обявиха съкращаването на хиляди служители.

На свой ред анализатори предупреждават, че положението може да продължи да се влошава. Матю Плейн, икономист във French Economic Observatory, заяви пред Ройтерс, че в сравнение с началото на 2008 г. броят на безработните е нараснала с 1 млн. души и „все още не можем да кажем, че сме достигнали върха“.

Френската икономика регистрира 3 последователни тримесечие на нулев икономически растеж, а предварителните индикатори сочат, че тази тенденция може да се запази.

„Доверието е слабо при компаниите, а още повече при домакинствата. Това не е особена изненада, като се има предвид, че икономиката е на ръба на рецесията, а частният сектор е изправен пред най-значителното повишаване на данъците от десетилетия“, пише в своя бележка Бруно Кавалие, анализатор в Oddo Securities.

Проектобюджетът за 2013 г., който трябва да бъде представен на правителството в петък, се очаква да включва над 30 млрд. евро бюджетни икономии и нови увеличения на данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Сега са "изненадани", защото бъдещето им е изглеждало някъде далеееч зад хоризонта. Само че бъдещето е днес и вече не можем да решаваме днешните проблеми с дългове, които ще плащаме утре. Ако имаше от кого да вземат кредит те биха го правили и сега. Но понеже няма - дайте да включим печатницата на бърз ход. И от тези хора ние очакваме да ни измъкнат от кризата !?!?! Мисля, че са възможно най-неподходящите за целта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"частният сектор е изправен пред най-значителното повишаване на данъците от десетилетия"----------------------------Ами когато са се трупали дългове и дефицити е било напълно ясно, че те няма как по друг начин да се върнат освен ако не бъдат събрани чрез данъци. Защо има изненадани сега?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Боко N2...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Явно и на тези са им виновни предишните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още