IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимистични икономически данни и Гърция помрачиха настроението в Европа

Може да се окажем изправени пред още 6 месеца икономическо забавяне преди да усетим ефекта от интервенциите на централните банки, коментира анализатор

19:47 | 24.09.12 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха сесията в понеделник със загуби на фона на проблемите около Гърция и разочароващите макроикономически данни от Германия, които съживиха опасенията за растежа в еврозоната, съобщава MarketWatch

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,39% до 275 пункта.

Щатските индекси също стартираха днешната сесия със загуби.

„Гърция отново е сред факторите, които могат да доведат до бягство от рисковите активи“, казва Мортен Конгшаук, стратег на Danske Bank.

„Станахме свидетели на много решителна намеса от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв (Фед). Тя беше положителна за пазарите. Все още обаче не е сигурно дали централните банки изпреварват събитията или изостават от тях. Това означава, че може да се окажем изправени пред още 6 месеца икономическо забавяне преди да усетим ефекта от интервенциите“, допълва той.

Сред основните губещи в Европа се оказаха банките поради опасенията около Гърция.

В събота германското списание Der Spiegel обяви, че Гърция трябва да покрие бюджетна дупка от 20 млрд. евро – близо два пъти по-голяма от първоначално предвижданата, за да изпълни условията за получаване на финансова помощ.

Представител на гръцкото финансово министерство отхвърли тези данни и подчерта, че Атина води преговори за допълнителни бюджетни икономии за едва 11,5 млрд. евро.

В днешната преса се почви и информация за нарастващи разногласия между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд относно времевата рамка за създаването на банков съюз в еврозоната. Позицията на Меркел е, че „качеството“ е по-важно от скоростта.

Също днес бяха обявени и последните данни за бизнес доверието във Федералната република. Разочаровайки анализаторите, през септември индексът Ifo отбеляза спад за 5-ти пореден месец до 101,4 пункта от 102,3 пункта.

„Като се вземе под внимание резкият спад на потребителското доверие, скорошното възстановяване на потреблението е малко вероятно“, коментират анализатори на  Capital Economics.

„Въпреки че Германия се размина с рецесията през третото тримесечие, изглежда е въпрос на време икономиката на страната да започне да се свива. Така подкрепата за периферията на еврозоната ще стане още по-проблематична“, допълват те.

Германският DAX 30 изгуби 0,52% до 7413 пункта. Сред губещите компоненти на индекса се нареждат Deutsche Bank AG и Commerzbank AG

Най-сериозно във Великобритания се оказаха засегнати компаниите от миннодобивния сектор. FTSE 100 се раздели с 0,24% до 5839 пункта.

Credit Agricole SA в Париж изгуби над 2%, докато акциите на BNP Paribas SA поевтиняха с над 1,5%.

CAC 40 затвори със спад от 0,95% до 3497 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още