IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия удвои прогнозата си за спада на БВП през 2012 г.

Марио Монти очаква италианската икономика да се възстанови през втората половина на 2013 г. и да набере скорост през 2014 г.

16:18 | 21.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виа Венето в Рим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виа Венето в Рим. Снимка: Ройтерс

Италианското правителство понижи икономическата си прогнозата за 2012 г. до спад от 2,4% - два пъти по-голям от първоначално очаквания, съобщава Financial Times.

Рим ревизира и предвиждания за годината бюджетен дефицит до 2,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) от първоначално очакваните 1,7%.

През 2013 г. дефицитът на страната ще се понижи до 1,8% вместо до 0,5%, каквато беше първоначалната прогноза, се посочва още в изявлението на кабинета в Рим.

Прогнозата илюстрира проблемите, които бюджетните икономии създават при осъществяването на желаната фискална консолидация.

Правителството очаква, че италианската икономика ще остане в рецесия и догодина, когато ще се свие с 0,2%. Първоначалната прогноза беше за ръст от 0,5%.

„Ситуацията в Европейския съюз (ЕС) се е подобрила, ако говорим за икономически политики, но се е влошила като макропоказатели. Общността все още е в рецесия и лихвените проценти остават високи“, коментира италианският премиер Марио Монти.

Монти очаква италианската икономика да се възстанови през втората половина на 2013 г. и да набере скорост през 2014 г. Това ще се случи отчасти заради структурните реформи, приложени от правителството.

Рим все още очаква да постигне нулев структурен дефицит през 2013 г. - дефицит, при който се отчита ефектът от икономическия цикъл.

Правителството иска да понижи дълговата си тежест от 123% до 116% от  БВП през 2015 г. Италианският дълг е вторият по размер в ЕС след този на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още