IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания може да договори спасителната програма до седмица

Мадрид и Брюксел работят върху мерките, които международните кредитори ще искат от страната в замяна на помощта, пише FT

09:21 | 21.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания може да договори спасителната програма до седмица

Европейските власти работят “зад кулисите”, за да проправят пътя за нова програма за оздравяване на испанската икономика, съобщи Financial Times, като се позовава на запознати източници, пожелали анонимност.

С приемането на новата програма, която се очаква да бъде обявена следващата седмица, ще се пристъпи и към неограничено изкупуване на испански държавни ценни книжа от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва изданието.

Преговорите между испанското правителство, представлявано от министъра на икономиката Луис де Гиндос, и Европейската комисия (ЕК) са фокусирани върху мерките, които международните кредитори ще искат от Испания в замяна на спасителната помощ и за които Брюксел отдавна настоява – нови данъци и съкращения на публичните разходи.

Премиерът на Испания Мариано Рахой не беше склонен да иска помощ от спасителния фонд на еврозоната, за да започне изкупуването на облигации по програмата на ЕЦБ, именно заради тежките условия за помощта.

Натискът върху него обаче нарасна, след като миналия месец стана ясно, че програмата на централната банка ще се задейства при условие, че Мадрид официално поиска това и приеме някои условия.

Испанското правителство в продължение на месеци се опитваше да си осигури финансова помощ от ЕС без съществени условия, но постигна незначителен напредък.

В края на следващата седмица испанското правителство трябва да представи резултатите от тримесечната проверка на финансовата система в страната, отбелязва изданието. Това ще покаже от колко точно пари има нужда страната, за да рекапитализира спестовните банки. Европейските власти вече обещаха на Испания да получи за банковата рекапитализация до 100 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още