IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 1,3 млн. са свободните места на пазара на труда в ЕС

Най-много са вакантните позиции за работа в Малта, Норвегия и Германия

15:03 | 20.09.12 г.
Близо 1,3 млн. са свободните места на пазара на труда в ЕС

Над 1 милион и 280 хиляди са свободните работни места на пазара на труда в ЕС, сочат последните данни на Европейския портал за професионална мобилност, съобщава БТА.

Близо 28 500 регистрирани работодатели търсят подходящи кандидати за работа, а над 943 хиляди са регистрираните автобиографии на хората, които предлагат услугите си на пазара на труда в ЕС.

По показателя за свободни работни места България е останала на стабилни позиции на пазара на труда в ЕС през първото полугодие на 2012 г., наред със страни като Дания, Литва, Словакия, Финландия и Швеция, сочат данни от анализ на Евростат. 

Според европейската статистика най-голям процент свободни работни места на пазара на труда в ЕС през първото полугодие на 2012 г. е регистриран в Малта - 3,3 на сто, Норвегия - 2,9 на сто и Германия - 2,7 на сто. Най-нисък процент по този показател е регистриран в Италия и Полша - 0,5 на сто, както и в Латвия и Португалия - 0,4 на сто.

По данни на Евростат около 2% от европейските граждани живеят и работят в държава-членка на ЕС, различна от държавата на произход.

Европейската политика в тази област е да се подобри пазарът на труда чрез по-тясно съгласуване на предлагането и търсенето на свободни работни места в ЕС.

За целта Евросъюзът модернизира и укрепва институциите на пазара на труда и прави опити да премахне пречките пред мобилността на работната ръка на Стария континент, пише в анализа на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още