IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витор Констансио: Лихвите на ЕЦБ засега са подходящите

Решението за покупка на държавен дълг на притеснените страни от еврозоната ще бъде приложено при изпълнение на поставените условия, заяви вицепрезидентът на ЕЦБ

22:02 | 17.09.12 г.
<p>
	Витор Констансио. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Витор Констансио. Снимка: Архив Ройтерс

Нивата на лихвените проценти на Европейската централна банка са подходящите за момента и свиването на разликата между лихвата по еднодневните депозити и и тази по едноседмичното финансиране би било възможна алтернатива на свалянето на лихвата по депозитите под нулата, заяви вицепрезидентът на финансовата институция Витор Констансио, цитиран от MarketWatch.

“Разбира се, ние сме зависими от данните, така че трябва да наблюдаваме какво ще се случи. Но напоследък лихвите не са истинския проблем. Мисля, че засега те са подходящите“, каза Констансио.

През юли ЕЦБ понижи лихвата си по депозитите до 0% от 0,25%, а тази по едноседмичното рефинансиране – до 0,75% от 1%. Оттогава тя запази нивата им без промяна.

Отрицателната лихва по депозитите „не е в настоящия дневен ред“, подчерта Констансио. „Това са теоретични модели, които централните банки обмислят. Някои централни банки ги използваха напоследък, така че общността на централните банкери обикновено обсъжда тези въпроси, но това за нас засега е само теория“, добави той.

Вицепрезидентът на ЕЦБ не даде никакъв знак дали институцията ще понижи лихвата си за рефинансирането, но по думите му това „със сигурност също е възможност“. „Това може да бъде осъществима алтернатива“, отбеляза той.

Планът на ЕЦБ за подновяване на покупките на държавни облигации на притеснените във финансово отношение страни от еврозоната при строги условия помогна за успокояването на финансовите пазари, смята Констансио.

Дали ЕЦБ наистина ще предприеме подобни покупки ще зависи от „съгласието на страните с определените от нас условия и онова, което смятаме за оправдано“, подчерта той. „Но не приемаме взетото от нас решение като теоретично. То ще бъде приложено, ако условията, които определим, бъдат изпълнени. Това не е някакъв номер за избягване на намесата“, изтъкна вицепрезидентът на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още