IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси отстъпиха от 15-месечен връх

През миналата седмица имахме доста добри новини, но през настоящата реалността се завръща, коментира анализатор

19:58 | 17.09.12 г.
Европейските борси отстъпиха от 15-месечен връх

Основните индекси на европейските борси, водени от загубите в добивния сектор и телекомуникациите, днес отстъпиха от достигнатите през миналата седмица върхове, които бяха вдъхновени от действията на американския Федерален резерв, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,3% до 275,01 пункта, след като в петък приключи на най-високото си ниво от началото на юни 2011 г. заради обещания от Фед трети кръг на вливане на ликвидност, предизвикал рали при рисковите активи.

„Имахме множество добри новини през миналата седмица и мисля, че през настоящата реалността се завръща“, заяви Джеймс Ашли, главен икономист за Европа в RBC Capital Markets. „Сега очакваме да видим как ще се справя икономиката. В Европа най-малко макроикономическите данни показваха признаци на стабилизиране, но въпросът е дали това е точката, от който нещата ще тръгнат към подобрение“, каза Ашли.

„Пазарите реагираха силно на Фед, на решението на германския Конституционен съд и на Европейската централна банка и това промени съществено перспективите. Но макроикономическите предизвикателства не са дори и с малко по-леки“, добави той.

Германският индекс DAX 30 се понижи с минималния 0,1% до 7 403,69 пункта, като акциите на Salzgitter AG загубиха 3,3% от стойността си до 33,40 евро, а тези на ThyssenKrupp AG поевтиняха с 4% до 17,65 евро, след като рейтингът им бе понижен до „продава“ от „неутрален“ от швейцарската банка UBS.

Във Франция CAC 40 изтри 0,8% до 3 553,69 пункта, като акциите на  ArcelorMittal понижиха стойността си с 4,2% до 12,83 евро, а тези на Total SA поевтиняха с 1% до 41,42 евро. Пазарната капитализация на Vivendi SA намаля с 1,9% до 15,54 евро за акция.

Британският индекс FTSE 100 заличи 0,4% до 5 893,52 пункта, като акциите на Vodafone Group PLC загубиха 1,25% от стойността си до 173,65 пенса, след като говорителка на компанията потвърди медийна публикация, че телекомуникационният гигант ще реши до ноември дали ще трябва да задели резерви за покриването на данъци на стойност 2,2 млрд. долара в Индия.

Пазарната капитализация на  Anglo American PLC се сви с 2,3% до 2 036,50 пенса за акция, но тази на Unilever PLC нарасна с 1% до 2 268 пенса за акция, след като рейтингът на ценните книжа бе повишен от  UBS до „купува“ от „неутрален“.

Испанските и португалските акции останаха под натиск на фона на демонстрациите срещу мерките за строги икономии през уикенда. В Португалия индексът PSI 10 се понижи с 0,7% до 5 399,50 пункта, докато испанският индекс IBEX 35 отстъпи с 0,1% до 8 148,00 пункта, а акциите на Banco de Sabadell SA поевтиняха с 2,7% до 2,19 евро.

Доходността по еталонните 10-годишни испански държавни облигации се повиши със 17 базисни пункта до 5,95%, сочат данни на платформата за електронна търговия  Tradeweb, след като се понижаваше устойчиво, откакто ЕЦБ обяви в началото на месеца, че е готова да изкупува държавен дълг на бедстващите икономики в еврозоната в неограничени количества, но само ако съответното правителство поиска помощ е си съгласи да се подложи на строги условия.

„Испания няма да поиска спасителна помощ, докато има друга алтернатива“, смята Ашли. „За да се намеси ЕЦБ се изисква почти нещата да се влошат, но когато тя излезе на пазара, ще има голямо въздействие“, добави той.

Акциите на модната къща Hennes & Mauritz загубиха 1,6% от стойността си до 243,20 шведски крони, след като тя съобщи по-слаби от очакваното данни за продажбите си през август и за третото тримесечие на финансовата ѝ година заради поскъпналата валута на страната.

Пазарната капитализация на производителя на стомана SSAB потъна с 8,4% до 45,86 крони за акция, след като компанията предупреди, че слабото търсене ще се отрази на печалбата ѝ за третото тримесечие. Очакванията в момента са за оперативна загуба от около 700 млн. крони (106,7 млн. долара) за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още