IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да ускори приемането на законодателството за единния енергиен пазар

Държавите от ЕС трябва да се отдалечат от националните политики, които пречат на ефективната работа на единния пазар, според ЕК

17:15 | 17.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК иска да ускори приемането на законодателството за единния енергиен пазар

Европейската комисия иска да ускори приемането на законодателната рамка на единния европейски енергиен пазар заради газовия конфликт с Русия, съобщи онлайн изданието EurActiv.com.

Комисията си беше поставила за цел до 2014 г. да е готова с общия енергиен пазар, за да насърчи трансграничния поток на електроенергия и газ в условията на лоялна конкуренция.

В проектосъобщение на Еврокомисията относно подобряването на функционирането на вътрешния енергиен пазар от Брюксел признават, че Евросъюзът може и да не успее да спази този срок, макар и да допълват, че „отлаганията не са приемливи“.

Според Еврокомисията приоритетно трябва да се откриват процедури за нарушения срещу държавите-членки на общността, които не са транспонирали Третия енергиен пакет за либерализацията на енергийния пазар.

"Не само, че държавите-членки трябва да прилагат цялото законодателство, но и трябва да се отдалечат от националните политики, които пречат на ефективната работа на единния пазар“, посочват от Европейската комисия.

Комисията твърди, че единния енергиен пазар не е самоцел, а средство за създаване на по-надеждна енергийна система и ускоряването на напредъка към намаляване на вредните емисии.

„По-отворените пазари може да имат огромни ползи за потребителите, които са изправени пред икономически трудности“, посочва се още в съобщението.

Предложените от европейските власти мерки включват постепенното премахване на регулираните цени, анализ при прилагането на субсидии и действия за защита на уязвимите клиенти.

Изданието припомня, че наскоро Еврокомисията започна разследване срещу Газпром за злоупотреба с господстващо положение на пазара. По-късно енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер предупреди руската държавна компания, че трябва да се съобразява с правилата на пазара, а не да налага свои собствени механизми при сделките за природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още