IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен ръст за европейските акции след решението на Фед за икономическите стимули

Ако излязат добри новини от срещата на Еврогрупата, вероятно позитивните настроения на пазарите ще продължат и през следващите дни, прогнозира експерт

19:26 | 14.09.12 г.
Силен ръст за европейските акции след решението на Фед за икономическите стимули

Европейските акции достигнаха най-високо си ниво от 14 месеца, след като късно снощи Федералният резерв на САЩ обяви нова агресивна програма за стимулиране на икономиката, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 1,1% в края на днешната сесия до 275 пункта, което е най-високото му ниво от началото на юли 2011 г. Индексът се е повишил с 18 на сто от най-ниската си стойност за 2011 г., което достигна в началото на юни. За седмицата индексът постигна ръст от 1,2%.

В Германия DAX 30 нарасна с 1,39% до 7 412 пункта, във Великобритания FTSE 100 се повиши с 1,65% до 5 916 пункта, а във Франция CAC 40 се изстреля д 2,28% до 3 582 пункта.

“Вливането на ликвидност много помогна на пазарите”, коментира Теодор Кринтас от Attica Wealth Management. “Ако излязат позитивни новини и от срещата на Еврогрупата в Кипър, очаквам позитивните настроения на празарите да продължат и през следващите дни”, допълни той.

Финансовите министри на държавите от еврозоната провеждат двудневна среща в Кипър, по време на която се очаква да бъде обсъден и бъдещият европейски банков съюз.

Ръстът на индексите беше подкрепен и от данните на Thomson Reuters/University of Michigan за потребителското доверие в САЩ. Индексът, който измерва нагласите на американските потребители, се е повишил до 79,2 пункта през септември, докато анализатори очакваха индикаторът да нарасне до 74 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още