IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EADS и BAE Systems създават най-големия конкурент на Boeing

Ако концентрацията бъде одобрена, компанията ще бъде огромна сила в космическите изследвания и военната промишленост

13:05 | 13.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кокпит на изтребител на BAE systems в завода в Престън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кокпит на изтребител на BAE systems в завода в Престън. Снимка: Ройтерс

EADS и BAE Systems обсъждат създаването на европейски конкурент на авиогиганта Boeing, съобщи FT.

EADS ще контролира 60 на сто от разширената група, отбелязва изданието.

Ако концентрацията бъде одобрена, компанията, създадена от EADS и BAE Systems, ще бъде огромна сила в космическите изследвания и военната промишленост.

"Сделката ще бъде най-важната европейска реакция на консолидацията на американската космическа и военна индустрия", коментира Саш Туса, анализатор в Echelon.

Консолидацията обаче изисква одобрението на борда на директорите на EADS, както и Франция, Германия, Великобритания и САЩ, които са и най-големите клиенти на BAE.

Германското правителство упражнява влияние върху 22,5% от акциите на EADS, които са под контрола на Daimler, а френското правителство контролира 15% от акциите на компанията, като още 7,5% са на френската медийна компания Lagardère.

Правителството на Великобритания притежава златна акция в BAE, която дава право на вето върху важни стратегически решения.

Изданието посочва, че европейските правителства вече повече от десетилетие обсъждат обединяването на националните им шампиони с цел създаване на панконтинентален конкурент на Boeing.

От EADS се надяват, че след консолидацията на двете компании ще бъде намалено влиянието на Берлин и Париж върху компанията.

След обявяването на плановете за сливане акциите на EADS се сринаха в четвъртък на борсата в Париж с почти девет процента, докато на борсата в Лондон книжата на BAE се обезцениха с шест на сто.

По-рано американската банка Citigroup понижи своята оценка за акциите на EADS. В подкрепа на тезата си банката заяви, че желаният след сливането резултат за синергии ще бъде "труден за изпълнение", защото EADS и BAE вероятно ще се откажат от някои от своите дейности с цел да получат зелена светлина от регулаторните органи за сливането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още