IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Европа изчакват решението на германския конституционен съд

Обикновено понеделниците са малко песимистични... особено след седмица на подобен ръст, коментира анализатор

19:41 | 10.09.12 г.
<p>
	Фондовата бора във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата бора във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските фондови пазари изгубиха позиции в понеделник, след като инвеститорите предпочетоха да останат предпазливи в навечерието на решението на германския конституционен съд и евентуалните ходове на Федералния резерв (Фед) в САЩ по-късно тази седмица, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,22% до 272 пункта, след като миналата седмица отбеляза най-слабото си представяне от началото на юни. Миналата седмица индексът спечели 2,3%, след като на 6 септември Европейската централната банка (ЕЦБ) представи план за изкупуването на неограничено количество европейски ДЦК, за да помогне на изпитващите затруднения икономики от еврозоната.

В неделя планът получи подкрепата на директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

„Обикновено понеделниците са малко песимистични... особено след седмица на подобен ръст“, казва Стийни Йакобсен, главен икономист на Saxo Bank в Копенхаген.

„Наблюдаваме умерени разпродажби в началото на седмица, в която се очакват големи политически решения. Имаме избори в Холандия, решението на германския конституционен съд за съдбата на европейския спасителен фонд (ESM) и срещата на Еврогрупата. Има много неща, за които да се притесняваме“, казва той.

В Лондон миннодобивните компании обаче спечелиха позиции, след като неубедителните данни за търговията и индустриалната продукция в Китай подкрепиха спекулациите за нова програма за вливане на ликвидност, която правителството в Пекин може да предприеме в скоро време.

FTSE 100 в Лондон изгуби 0,03% до 5793 пункта.

В сряда германският конституционен съд се очаква да се произнесе по законността на европейския фонд за финансова стабилност (ESM). Анализаторите очакват фондът да получи подкрепа, но също така искат да разберат дали това няма да стане при определени условия.

В понеделник щатските индекси стартираха сесията с умерен ръст.

CAC 40 в Париж се раздели с 0,37% до 3506 пункта

Германският  DAX 30 се понижи маргинално с 0,01% до 7214 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още