IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2030 г. Русия ще построи нови 38 ядрени реактора

В момента страната проучвала строежа на 21 блока извън границите си

15:31 | 08.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До 2030 г. Русия ще построи нови 38 ядрени реактора

До края на 2030 г. Русия възнамерява да построи нови 38 ядрени реактора. За това намерение съобщава заместник-генералният директор на „Росатом“ Николай Спаски по време на международна конференция в Москва, цитиран от Итар-Тасс.

„Към момента имаме 10 ядрени централи с общо 33 атомни блока. Общата им мощност е 24,2 гигавата. До 2030 г. ще пуснем в експлоатация още 38 атомни блока, в резултат на които мощността на руската енергетика ще нарасне до 51 гигавата. Това е една добра цифра”, е заявил Спаски.

Същевременно мениджърът е подчертал, че Русия е лидер по строителство на АЕЦ зад граници. В момента страната проучвала строежа на 21 блока извън границите на Русия, „Експортният контрол при нас е много строг, ние следим и много държим на тази практика“, обръща внимание Спаски. „Ние носим отговорност за всичко, след като обектът влезе в експлоатация, а не само да даваме ключа в ръцете на новия собственик“.

Същевременно стана ясно, че Франция остава решена да затвори най-старата си атомна централа до 2017 г. Френският министър по екологията на енергетиката Делфин Бато съобщи, че правителството все още е твърдо решено да затвори най-старата атомна електроцентрала в страната до 2017 г., предава AFP.

При случайна химична реакция на 5- март, породена от теч, в АЕЦ „Фесенхайм” бяха обгорени двама души. Електроцентралата се намира в Източна Франция, в близост до границата с Швейцария и Германия. Компанията-оператор съобщи, че проблемът е възникнал в помощни сгради около реакторите, а не в самите реактори. Двата все още работещи ядрени реактора в централата са от далечната 1977 г., а президентът Франсоа Оланд се ангажира да ги извади от експлоатация до 2017 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Щото е ясно че например не копнеят за ядрено оръжие за да ускорят идването на 12-тия "Мехди", който да спаси света и да наложи *** на всички.Нито пък мислят да взривяват света в името на най-великия вожд на Ким.Просто като не могат да бъдат 1, и им е неудобно да са 2 , го играят непреклонна опозиция на 1 но все пак разумна.Руската ядрена програма е на много години и оттогава досега има само няколко неумишлени инцидента с нея. Засега не са злоупотребявали и затова няма смисъл да им се търси сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Е защо световния полицай/прокурор/съд/тъмничар/екзекутор - САЩ не държат сметка на Русия за ядрената им програма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още