IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа празнува Супер Марио

Реакциите са предимно положителни. Малцина предупреждават за вдъхновението, което може бързо да се изпари

11:55 | 08.09.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Драги вдъхна оптимизъм на пазарите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Драги вдъхна оптимизъм на пазарите. Снимка: Ройтерс


Великобритания

За британските таблоиди съобщението от Франкфурт има само второстепенна роля.

"Това е супер Марио" съобщава настроения срещу ЕС Sun на своята 14-а страница. С обявената помощ за "рушащото се евро" италианците срещат в Германия ожесточена съпротива, пише Daily Mail и цитира няколко скептични анализатори.

"Прогнозата за еврозоната остава мрачна“. Драги обаче се е доказал като "смел играч", твърди Financial Times. Изявлението на шефа на ЕЦБ да наказва членките – длъжници, се счита за малко вероятно от вестника. „Да се тъпчеш сам с облигации, а по-късно да прекратиш покупката им е сравнимо с това да си някой, който сам държи пистолета до  главата си, заплашвайки да дръпне спусъка“. Този път ЕЦБ само спечели повече време, твърди главният коментатор на ляво-либералния Guardian. „Тъй като планът на Драги е обвързан с нови планове за икономии, в дългосрочен план той ще донесе повече вреда, отколкото полза“.

„На финансовите пазари ЕЦБ отдавна се възприема като "единствената институция в едва функциониращата еврозона", която би могла да допринесе за спасението на общата валута, анализира консервативният Times. Очевидно Драги, бивш инвестиционен банкер в Goldman Sachs, също вижда нещата по подобен начин.

САЩ

В САЩ решението беше посрещнато с облекчение. "ЕЦБ е предприела важна стъпка, за да спаси еврото и здравето на световната икономика", пише New York Times в коментар. "Този ход не дойде преждевременно, а в точния момент". В САЩ нарастват опасенията за ескалация на кризата в Европа и пренасянето ѝ отвъд Океана. Икономическият растеж отвъд Атлантическия океан е отслабнал значително, а кризата с еврото може да забави допълнително щатската икономика, гласят опасения на икономисти.

„Този ход на ЕЦБ гарантира, че проблемите в Италия и Испания няма да застрашават растежа в САЩ", каза Хауърд Арчър, икономист в икономическия институт IHS. "Стъпка беше забавена в продължение на месеци", заяви и мениджър на хедж фонд, който се занимава с европейските държавни облигации, в интервю за „Die Welt”. Срещу централна банка не може да се скача, това го знае всеки финансов мениджър, казва той.

Централната банка на САЩ се ангажира традиционно много по-силно на пазарите, отколкото централната банка на Европа, от началото на финансовата криза вече Фед вече започна две основни програми за закупуване на държавни облигации. „И въпреки това кризата не е отминала“, казват експертите. "Дали политика ще използва времето, откупено от ЕЦБ, ще покаже времето", каза известният професор по икономика Бари Айхенгрийн.

И Wall Street Journal не показва еуфория в свой коментар. „В най-добрия случай Италия и Испания ще получат повече време за реформите си. А в най-лошия случай ЕЦБ ще отнеме натиска и стимула на страните да спестяват“.

Холандия

„Наркотиците на Драги", нарече холандският вестник De Telegraaf мерките на италианеца.  Болните европейски финансови центрове отново са получили доза адреналин, така че пазарите са реагирали със съответната еуфория. Но както при всеки шум, и този щял да беше краткотраен.

Авторът на De Telegraaf Роб Кьондерс остава скептичен: спечелено е само малко време. С тази оценка той не е сам. Холандците са все повече се превръщат в евроскептици. При преговорите те са част от коалицията на Германия на противниците на евро облигации.

Вестник De Volkskrant обаче не вижда виновника само в лицето на Драги. Дори ръководителят на холандската централна банка и член на ЕЦБ Клаас Кнот попада в линията на огъня.

В становище на колумниста Ян Беник пише, че германци и холандци е трябвало да окажат по-яростна съпротива.  „Ние ще си спомним всичко Клаас. Там ти си играеш с напише пари“, пише анализаторът.

Фондовата борса в Амстердам обаче реагира положително. "Всичко, което в момента се очаква, е решението на германския Конституционен съд", казва инвестиционен консултант на Hoorneman Hof, една от най-големите банки в страната

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
Самата идея че ЕЦБ е банка кото се грижи само за таргет на инфлацията / т.н. ценова стабилност / без да се грижи за осигуряването на предпоставки за ръстеж е *** . В момента обаче когато рецесията започна да се усеща в Германия и Франция веднага смениха песничката . ЕЦБ се държи като централна банка на Франция и Германия но не и на периферията на ЕЗ . Защо примерно Франция да не пробва от "лекарството" на Испания или на Гърция ? Но не в момента когато индексите за очакванията за икономиката на Германия поеха надолу целите за ценовата стабилност на ЕЦБ се оказаха че са "средносрочни" ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Загубено време , точно и лесни пари но за определени уж закъсали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Много точно . Поздравления !Не знам защо постоянно се опитват да ни убедят , че става въпрос за сблъсък на национални интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Преливане от пусто в празно , забавене на реформите и удължаване на агонията. Още едно десетилетие на спадове и рецесии. Все повече се убеждавам че целта не е справянето с кризата , а безболезненото , меко приземяване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Не ще работи , няма как да не работи кредитирането от последна инстанция. Просто констатирам, че времето за работа ще е два месеца максимум.После лихвите, ще се повишат драстично и е безпредметно ако това е с цел понижаване на лихвите. Естественно може и да не ги повишат в условия на хиперинфлация, защото пак е безпредметно да се опитат да я догонят с лихви. Предстои този модел с облигациите и дълговете, да се обезсмисли.За стерилизацията трябва да има някакви параметри и лимит на стойността на облигациите, които ЕЦБ държи и е купила , но не е все още стерилизирала. В противен случай за стерилизация и дума не може да става.За желанието да се намалят дефицитите , дори не си заслужава коментар - не е хубаво да се лъже, такова желание липсва. Естественно, ще се радват Испания и Италия - подаряват им много милиарди по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Всички правите грешката да сравнявате САЩ с ЕС. Това са 2 несравними неща. Това, че там "работи" не гарантира, че ще работи в ЕС. Но ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
И защо?! Виж, че в САЩ "работи" вече няколко години. При това там май не стерилизираха изобщо. Нито се опитваха да си оправят дефицитите. А в Европа има и желание и разбиране, че дефицитите трябва да се премахнат. И макар и мъчително, но се върви в тази посока. Затова ролята на Германия като "лошото ченге" ще си остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Тази схема ще работи месец , два.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
То че ще стане така трябваше да е ясно още когато вместо германец за шеф на ЕЦБ избраха италианец. Тогава доста се учудих как така германския кандидат се отказа с някаква измислена причина, но явно играта е била друга - ще гледаме версия на класическата постановка за доброто ченге (Драги) и лошото такова (Вайдман от Бундесбанк). ...Няма лошо де - щом работи, защо не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още