fallback

„Дрогата Драги“ вдигна настроението на европейските борси

Eurostoxx с най-голям седмичен ръст от началото на годината

19:50 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският водещ индекс продължи започналия в четвъртък победен марш и се изкачи до нов връх. Досегашният рекорд за годината е от март и беше 7194 пункта. Тази граница днес Dax надмина с лекота и затвори на нива над тези от предишния ден с ръст от 0,66% до 7214 пункта. Обещанието на Драги се погрижи за доброто настроение, което не можа да бъде помрачено и от данните за заетостта в САЩ от следобед, предаде MarketWatch.

Драги потвърди, че ЕЦБ ще изкупува единствено облигации с матуритет до 3 години, а също и че институцията няма да се ползва с преференции пред частните кредитори.

„Ще имаме напълно ефективна защита срещу всички деструктивни сценарии със заплаха за ценовата стабилност“, посочи вчера Драги, цитиран от Bloomberg.

Оборотът, който през лятото беше доста нисък, сега също отчита значителен ръст. Още през предния ден борсовата активност се повиши. Оборотът на Dax в късния следобед бе 73 на сто от средното ниво за последните 90 дни. Около 105 млн. акции са сменили притежателя си само до обяд, такова е било количеството и в сряда, но за целия ден.

Индексът Stoxx Europe 600 нарасна до 272.30 пункта, добавяйки към стойността си от четвъртък 2,3%. За седмица индексът е отчел ръст от 2,3%, най-силния седмичен ръст от юни насам.

Настроението на инвеститорите не бе помрачено от данните за американския пазар на труда . Растежът на заетостта в САЩ през август рязко се е забавил, което може да подтикне Федералния резерв към агресивни стимулиращи мерки в подкрепа на линеещата икономика. През миналия месец работните места извън селскостопанският сектор са се увеличили с 96 хил. – доста под очакваните 125 хил. и много по-малко от създадените през юли 141 хил. места. Същевременно безработицата в страната се е понижила до 8,1% от 8,3% през юли

"Налице е неочаквано слаб растеж на работните места в САЩ", каза анализаторът на Helaba Виола Жулиен. Така че Федералният резерв на САЩ може би трябва да продължава да описва пазара на труда като твърде бавен. "Тъй като Фед по време на последното заседание ясно заяви, че при липса на значително подобрение в данните ще има необходимост за допълнителни монетарни мерки за облекчаване, се очаква спекулациите за нова операция „Туист“ да се засилят“.

Италианският бенчмарк FTSE MIB скочи с 2,1% до 16 110,27 пункта, докато доходността по десетгодишните италиански облигации се понижи до 5,04% по данни на платформата за електронна търговия Tradeweb.

В Испания доходността на 10-годишните държавни облигации падна с 42 базисни пункта до 5,60%. В Мадрид индексът IBEX 35 добави 0,3% до 7 882,80 пункта, воден от акциите на Banco Santander SA с ръст от 2,60%. Индексът се повиши с 6,2% за седмицата.

Френският индекс CAC 40 добави 0,3% към стойността си до 3 519,05 пункта, завършвайки седмицата с нарастване от 3,1%.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 04.09.22 г.
fallback