IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупките на ДЦК от ЕЦБ не са безусловни

За да се възползва от тях всяка страна ще трябва да се обърне към ЕС и МВФ за финансова помощ, пише CNBC

19:16 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Покупките на ДЦК от ЕЦБ не са безусловни

Вчера бе голям ден за еврото. Президентът на ЕЦБ Марио Драги разкри план за изкупуване на неограничени количества краткосрочни ДЦК от централната банка, който според него ще разреши европейската дългова криза и ще направи общата валута необратима.

Пазарите реагираха положително, но както винаги по отношение на европейската дългова криза има допълнително препятствие, пише Патрик Алън за CNBC. 

“При определени условия ще можем напълно ефективно да предотвратяваме  потенциално разрушителни сценарии“, заяви Драги.

Въпросните условия ще се окажат трудно изпълними, защото, за да бъде включена в програмата на ЕЦБ, всяка страна ще трябва да се обърне към ЕС и МВФ за финансова помощ.

За да получи тази помощ пък всяка страна ще трябва да приеме някои фискални ограничения, нещо което до момента Испания например никак не е склонна да направи.

Всъщност въпросът е толкова чувствителен за Испания, че премиерът Мариано Рахой изобщо не го е повдигал по време на срещата си с немския канцлер Ангела Меркел в Мадрид.

Рахой вероятно знае, че му предстои решение относно приемането на фискални ограничения. Той ще направи всичко възможно да избегне тази ситуация или поне да издейства сделка, която да представи пред избирателите като най-добрата. Това обаче няма да е лесно, тъй като Драги настоява за строги и ефективни условия.

„Испания неминуемо ще поиска помощ. В момента тя играе игра на отстъпки с ЕЦБ, при която най-лошият резултат се получава, ако двете страни не са склонни на такива“, казва известният икономист Нуриел Рубини.

По думите на Рубини Испания може да се провали понеже рецесията в страната се задълбочава и финансовите цели могат да станат неизпълними. Банковите проблеми са сериозни, жилищната криза е тежка, берзаботицата е голяма, посочва той.

Икономистът се чуди дали ЕЦБ ще оттегли подкрепата си за страната, за да я тласне към цялостна спасителна програма с тройката международните кредитори (ЕЦБ, МВФ и ЕК). Според мнозина Рахой няма други възможности освен да приеме официалната спасителна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още