IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преломен момент за еврото ли е планът на ЕЦБ за изкупуване на ДЦК

Новата рамка трансформира еврото от обща валута на държави в държавна валута на Съединени европейски щати, посочва анализатор

11:43 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преломен момент за еврото ли е планът на ЕЦБ за изкупуване на ДЦК

Дългоочакваното вчерашно изявление на Европейската централна банка, с което тя се ангажира да намали разходите за финансиране на задлъжнелите страни от еврозоната, може да помогне на еврото да възстанови статута си на световна валута, коментира пред CNBC Аксел Мерк, президент и главен изпълнителен директор на Merk Investments.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че банката ще започне да изкупува на вторичните пазари 3-годишни ДЦК на затруднените държави при условие, че те се придържат към строгите изисквания за стабилизиране на своите финанси.

„Това, което прави Драги, е че променя динамиката на еврозоната и трансформира еврото в реална валута. Той казва на правителствата, нуждаещи се от помощ, че ако се подчинят на централизираното фискално управлнение, то ЕЦБ ще действа като истинска централна банка, изкупувайки краткосрочните им облигации", посочва анализаторът.

Решенията на ЕЦБ показаха, че ръководителите на валутния съюз са решени да овладеят дълговата криза, поставяйки еврото на по-здрава основа в дългосрочен план. Не смятам, че всичко ще тръгне по мед и масло в еврозоната, но мерките на ЕЦБ премахват извънредните рискове, правейки общата валута по-сигурна, казва той.

Новата рамка на ЕЦБ трансформира еврото от обща валута на държави в държавна валута на Съединени европейски щати, изтъква Аксел Мерк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още