IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ получи неограничен мандат за изкупуване на облигации

Стриктно се придържаме към мандата си за гарантиране на ценовата стабилност в средносрочен план, подчертава Марио Драги

17:00 | 06.09.12 г. 5
<p>
	Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

След като изложи детайлите по нова програма за изкупуване на облигации, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че „еврото е необратимо“, съобщава CNBC.

Пресконференцията на Драги се състоя във Франкфурт, след като централната банка обяви, че запазва основния си лихвен процент без промяна на рекордно ниските 0,75%.

Програмата наречена „Преки монетарни транзакции“ (MOT) ще бъде фокусирана върху вторичния облигационен пазар. Драги обоснова решението на банката с необходимостта за овладяване на „сериозните изкривявания“ на облигационните пазари.

Драги потвърди, че ЕЦБ ще изкупува единствено облигации с матуритет до 3 години, а също и че институцията няма да се ползва с преференции пред частните кредитори.

„Ще имаме напълно ефективна защита срещу всички деструктивни сценарии със заплаха за ценовата стабилност“, посочва Драги, цитиран от Bloomberg.

ЕЦБ обаче си запазва правото да прекрати изкупуването на облигации, ако правителствата не изпълнят своята част от сделката, допълва той.

„Правителствата трябва да са готови да активират спасителните фондове, когато е необходимо. Това обаче трябва да става при изпълнението на строго определени условия“, коментира банкерът.

Придобитите облигации ще са напълно „стерилизирани“, което означава, че цялостният ефект върху паричното предлагане ще бъде неутрален, изтъква Драги.

„Нека повторя това, което казах миналия месец. Стриктно се придържаме към мандата си за гарантиране на ценовата стабилност в средносрочен план“, подчертава президентът на централната банка.

Драги допълва, че не всички в управляващия съвет на банката са подкрепили плана. Преди дни Bundesbank отново публично обяви опозицията си срещу идеята за изкупуване на облигации.

Еврото поевтиня под 1,26 долара като някои анализатори коментират, че новата програма за изкупуване на облигации вече е калкулирана от пазарите.

На пресконференцията беше обявена и ревизираната прогноза на ЕЦБ за икономическия растеж в еврозоната. Сега очакванията са за спад от между 0,2% и 0,6% през 2012 г. и ръст от 0,5% през 2013 г. Според банката инфлацията през тази година вероятно ще се повиши до 2,6%, съобщава BBC.

През юни банката прогнозира, че през тази година икономиката на еврозоната ще се свие с 0,1%, а догодина ще нарасне с 1%.

Очакваната през 2013 г. инфлация е 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Don't Panic" (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Нищо не се е променило на практика. Само се премахват моментите на паника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
balkando
преди 11 години
Здравите сили отново надделяха над здравия разум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Lucifer
преди 11 години
Клоуните от ЕЦБ вървят по утъпкания път на БНБ, направо да им продадем ноу хауто си от 1996-97г и да се стягат наистина за нов паричен съвет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Сър Драги влиза на бял кон с лъскави доспехи на сцената и триумфално спасява еврото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още