IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесени настроения на европейските борси преди утрешното заседание на ЕЦБ

Икономистите не очакват много от заседанието, но надеждите на пазарите изглежда са по-големи, коментира анализатор

20:00 | 05.09.12 г.
Смесени настроения на европейските борси преди утрешното заседание на ЕЦБ

Повечето основни индекси на европейските борси приключиха днешната сесия с минимални печалби, тъй като инвеститорите продължават да изчакват резултатите от утрешното заседание на управителния съвет на Европейската централна банка, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 напредна с минималните 0,02% до 265,49 пункта, след като през по-голямата част от сесията се люшкаше между печалба и загуба.

„Икономистите в крайна сметка не очакват много от заседанието на ЕЦБ и мисля, че няма да бъдат обявени конкретни цели. Но очакванията на пазарите са вероятно по-високи от това и те биха приветствали някои уточнения по отношение на продължителност и количество“, заяви Жан-Баптист Пет, икономист в Exane BNP Paribas, визирайки евентуални решения по програмата за изкупуване на държавни облигации.

По-рано днес Bloomberg съобщи, че на заседанието на управителния съвет на ЕЦБ ще бъде обсъдена неограничена програма за изкупуване на държавни облигации, като използваните средства ще бъдат неутрализирани чрез изтегляне на пари от обращение в същото количество, за да не нараства паричното предлагане в системата.

Според Пет обаче финансовата институция може да се концентрира не само върху доходността по държавните облигации, но и върху разходите на компаниите за заемане на средства.

„Програма за облекчаване на кредитирането чрез изкупуване на облигации на компании би донесла облекчение на южните икономики и ще помогне на икономиката да постигне ръст“, смята той. „Компаниите се финансират при лихва от около 6%, но това е твърде високо ниво“, добави икономистът.

Притесненията за положението в еврозоната нараснаха, след като данни на базирания в Лондон институт Markit показаха, че активността в частния сектор на еврозоната е задълбочила свиването си през август спрямо предварителните оценки.

Акциите на Nokia Corp. потънаха на борсата в Хелзинки с 13% до 1,99 евро, въпреки че компанията днес представи нова серия смартфони, базирани на оперционната система Windows 8 на Microsoft Corp.

Германският индекс DAX 30 нарасна с 0,5% до 6 964,69 пункта, като акциите на Fresenius SE & Co. прибавиха 1,7% към стойността си до 87,06 евро, след като нейно подразделение повиши прогнозата си за годишна печалба заради силния ръст н основната дейност през първата половина на годината.

Във Франция CAC 40 спечели 0,2% до 3 405,79 пункта, като акциите на BNP Paribas SA поскъпнаха с 2,1% до 35,22 евро, а тези на  Société Générale SA повишиха стойността си с 2,5% до 21,28 евро.

Пазарната капитализация на LeGrand SA се разшири с 3% до 28,39 евро за акция, след като Barclays повиши рейтинга на ценните книжа, но тази на  STMicroelectronics NV намаля с 4,9% до 4,40 евро, след като Exane BNP Paribas и UBS понижиха рейтинга на производителя на чипове.

Британският индекс FTSE 100 отстъпи с 0,25% до 5 657,86 пункта, като акциите на HSBC Holdings PLC понижиха стойността си с 0,7% до 541 пенса, а тези на BP PLC поевтиняха с 2,9% до 423,85 пенса, след като британският вестник Financial Times съобщи, че американското министерство на правосъдието ще се опита да докаже обвиненията в небрежност или лошо ръководство срещу петролния гигант, свързани с разлива на негова платформа в Мексиканския залив през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още