IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестервеле: Имиджът на Германия страда от непремерени изказвания на политици

Арогантни коментари издават липса на респект към задлъжнелите европейски страни, предупреждава немският външен министър

20:20 | 04.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският външен министър Гидо Вестервеле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският външен министър Гидо Вестервеле. Снимка: Ройтерс

Подигравателните и противоречащи си коментари на германски политици относно други страни от еврозоната създават впечатление за арогантност и помрачават образа на Германия по света, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от Bloomberg.

Забележката на външния министър, цитирана от Frankfurter Rundschau, е плесница за членовете на управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, които нееднократно са отправяли нападки срещу Гърция и други, изпитващи проблеми с изплащането на дълговете си, страни от еврозоната.

Вестервеле посочва, че при последните си посещения в Пекин, Хонконг и Кувейт на него му се е налагало да отговаря на въпроси за „дебата в Германия“ относно дълговата криза в еврозоната.

„За съжаление някои коментари създават илюзията за колебание в нашата решимост да защитим единната европейска валута и Европа“, казва Вестервеле.

Подобни твърдения „създават впечатление за липса на респект към останалите европейски страни“, предупреждава той без да дава примери.

Изказвания на членове на управляващата коалиция, призоваващи Гърция да напусне еврозоната, съдържащи нападки срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) или подигравки със силно задлъжнелите европейски страни принудиха Меркел да затегне контрола над коалицията си.

На 26 август тя поиска от германските политици, призоваващи Гърция да напусне еврозоната, „много внимателно да мерят думите си“. Тя също така повтори решимостта си Гърция да остане член на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Най - обидно в цялата ситуация обаче е да се помага на горди суверенни държави .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още