IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Европа с трети пореден месечен ръст

В Испания IBEX 35 се изстреля с 10% през август, въпреки проблемите на страната

19:12 | 31.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Европа с трети пореден месечен ръст

Борсовите индекси в Западна Европа приключиха месеца със значителни повишения.

Търговията започна на зелено още в началото на деня, като временни сътресения имаше само около изказването на ръководителя на американския Федерален резерв Бен Бернанке. След кратко колебание обаче индексите затвърдиха повишенията си за деня.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 напредна с 0,5 на сто до 227 пункта днес, записвайки повишение от 1,8 на сто за месец август.

„Две неща се набиват, когато погледнете август. Стенограмата от срещата на Фед, която даде сигнал, че те ще действат по-решително и разговорите за изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ”, коментира Джеймс Ашли, анализатор в RBC Capital Markets за MarketWatch.

„Пазарите направиха доста сериозни движения след новините от ЕЦБ, доходността по италианските и испанските облигации падна значително. Вероятно тези събития ще се повторят и през септември, като се очаква ЕЦБ да даде повече подробности за плановете, както и спекулации, че Фед ще удължи стимулите”, добавя той.

На борсата във Франкфурт днес основният индекс DAX се повиши с 1,1 на сто до 6 971 пункта, което увеличи повишението за месеца до почти 4 на сто. Водещият индекс във Франция CAC 40 пък напредна с 1 на сто за деня и 3,6 на сто за месеца до 3 413 пункта.

Силен ръст днес записа испанския индекс IBEX 35, който скочи с 3,1 на сто до 7 421 пункта. Това му донесе месечен скок от близо 10%. С 8 на сто повишение за месеца пък приключи италианския индекс MIB, който днес напредна с 2,2 на сто до 15 100 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още