IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Praktiker сменя спасителя си

Веригата прекрати преговорите с американския хедж фонд Anchorage и гледа с надежда към виенския акционер Semper Constantia

12:15 | 31.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стратегията за намалени цени на почти всички артикули докара големи главоболия на Praktiker. <em>Снимка: компанията</em></p>

Стратегията за намалени цени на почти всички артикули докара големи главоболия на Praktiker. Снимка: компанията

Изненадващ обрат в спасението на изпадналата в криза верига от типа "Направи си сам" Praktiker. Сега компанията иска да приеме офертата за кредит на виенската частна банка Semper Constantia, заявиха от концерна в четвъртък в Хамбург. Първоначално предвиденият партньор за финансиране, американският фонд Anchorage, е поставил допълнителни искания в преговорите за заем, които Praktiker няма да може да изпълни, пише германският икономически ежедневник Handelsblatt.

Със Semper Constantia вече се водят преговори, които се очаква да доведат до бързо сключване на договор при по-добри условия. Това ще е още една важна стъпка към осъществяването на приетия от Управителния и Надзорния съвет план за преструктуриране. Преди месец бордът вече отхвърли опита за финансиране на Semper Constantia с мотива, че по този начин не е сигурен успехът на преструктурирането и самото съществуване на компанията.

Semper Constantia и кипърският фонд Mazeltov заедно държат 15% от Praktiker и се борят от месец срещу модела на финансиране на Anchorage. Австрийският инвеститор Изабела де Красни като говорител на основните акционери многократно подчертаваше, че те смятат, че този модел е твърде скъп.

Американският инвеститор настоява да получи за спасителния си заем от 85 млн. евро лихва от над 16%, както и веригата магазини Max Bahr като обезпечение. В хода на преговорите обаче Anchorage също така е поискал да преведе първоначално само половината от сумата на Praktiker, а остатъкът да внесе едва след успешното увеличение на капитала с 60 млн. евро.

Заради трудните и продължителни преговори за кредита Praktiker разполага с все по-малко време. Компанията отчаяно се нуждае от пари, касата е празна, а изпълнението на плана за преструктуриране не би било възможно без заеми и увеличение на капитала.

Заради своята стратегия за намалени цени (20% намаление на всички артикули с изключение на храни за домашни любимци) Praktiker се свлече в сериозна криза и сега планира да превърне повече от половината от 234-те си магазина в такива на печелившото си дъщерно дружество Max Bahr.

Досега 14 магазина са в процес на преструктириране, което ще отнеме около четири седмици, а първите нови Max Bahr магазини ще бъдат отворени на 27-и септември.

Продажбите на концерна в Централна и Източна Европа отчитат спад през последната година. В Румъния приходите са паднали с над 21% за една година (до 152.3 млн. евро), а в Турция – с близо 12% до 94.7 млн. евро. Положението в останалите пазари също не успокоява. В България продажбите през 2011 г. са били 48.3 млн. евро, което е с 12 на сто по-малко от 2010 г. Общият спад на международната дейност е над 10%.

Praktiker оперира в общо 10 страни с около 440 магазина, а в България веригата има девет обекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още