IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще избегне ли Испания съдбата на Гърция?

Както еврозоната не може да контролира финансите в периферията си, така Испания има подобен проблем с областите си, коментира анализатор

09:00 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще избегне ли Испания съдбата на Гърция?

Дихтл дава приоритет на облигациите на испанските региони и противно на всеобщото мнение смята, че е по-добре отделните области да са подчинен кредитор при спаситеното финансиране, отколкото да са главен длъжник в случай на неплатежоспособност или преструктуриране.

"Испания се затруднява с регулирането на разходите в отделните региони. В страната има мини-еврокриза. По същия начин, по който еврозоната не може да контролира финансите в периферията си, Испания има подобен проблем с областите си. В началото на следващата година отделните райони ще имат нужда от помощ“, допълни Папасавас.

Министър-председателят Мариано Рахой отхвърли твърдението, че страната му се нуждае от цялостен спасителен пакет, който да надхвърля сегашната финансова помощ за банките. „Няма място за уговорки по тази тема, защото нито сме отправили молба за спасение, нито сме се договаряли за нещо“. Това бяха думите му на пресконференция в Мадрид след срещата с президента на Европейската комисия Херман ван Ромпой. В четвъртък се очаква премиерът на Испания да се срещне с френския президент Франсоа Оланд.

Лидерът на Испания трябва да се запознае с тенденцията, че всяко правителство, поискало спасение от еврозоната, следва да бъде изгонено на последвалите избори. Дори Рахой да не иска да последва съдбата на ирландския си колега Брайън Коен, португалеца Жозе Сократеш или предишния премиер на Гърция Георгиос Папандреу, може все пак да се озове на същото място, ако не разреши фискалните проблеми на страната си.

Големият размер на Испания (за разлика от много по-малката Гърция) и относителната й важност за еврозоната могат да се окажат най-добрата разменна монета за страната. Папасавас добави пред CNBC, че най-вероятно Испания ще има нужното й време, за да се „пазари достатъчно изгодно“.

Пазарните спекулации, че ЕЦБ ще се намеси на облигационния пазар (ход, който не бе предприет за Гърция), като изкупува испанки облигации, за да запази доходността им под опасните нива, възвърна вярата в бъдещето на Испания. Във вторник страната продаде успешно на търг краткосрочни облигации.

Ако обаче се стигне до спасителен пакет, условията по него най-вероятно ще бъдат поставени съгласно изискванията на страни като Германия, които финансират новия фонд на Европейския механизъм за стабилност (ESM).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още