IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските концерни се оглеждат за кредитни линии в чужбина

Компаниите от Стария континент намират евтино финансиране чак в Азия и Южна Америка

12:12 | 29.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Португалският енергиен концерн Energias de Portugal SA е намерил евтин кредит чак в Китай. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Португалският енергиен концерн Energias de Portugal SA е намерил евтин кредит чак в Китай. Снимка: Getty Images News

Представители на инвестиционната компания Blackstone вярват, че ще има повече такива кредитни операции с европейски компании. И авиокомпаниите и търговски концерни в миналото са посягали към подобни договори, давайки в залог флота си от въздухоплавателни средства или имущество.

Тенденцията е пряко свързана с дълговата криза в Европа, казват анализатори. „Това е директен резултат от стреса и натиска на капиталовите пазари," каза Джим Еспозито, ръководител на европейския финансов отдел на банката Goldman Sachs. За „компании, които са в търсене на така необходимото финансиране, такива сделки представляват успешна алтернатива“.

И в Гърция, където европейските банки предоставят с 84% по-малко заеми за компании, международните концерни използват този метод за маневриране. През юни гръцката лотарийна компания Intralot поднови своята кредитна линия в Обединеното кралство. Intralot генерира 95% от приходите си извън Гърция, а преди това е водила „дълги и трудни преговори с банките", казва финансовият директор Джон Пантолеон.

Лихвата, която Intralot трябва да върне за новия си заем на стойност 300 млн. евро, е с около 5 процентни пункта над официалния лихвен процент на междубанковия пазар. Тя е и по-висока от това, което Intralot трябваше да плаща през 2007 г. за своите заеми. Независимо от това сделката е "приемлива", казва Пантолеон.

Междувременно Intralot си осигури нов договор за лотария в Холандия и отново предпочете местна компания за кредит. В Холандия компанията сключи лизингов договор за над 30 млн. евро, вместо да разшири съществуващите си кредитни линии в Гърция. Подробностите за набирането на капитал остават в тайна, но главният финансов директор Пантолеон казва, че заемът е "по-евтин, отколкото в Гърция".

„Ние сме в малко по-неравностойно положение, защото сме базирани в Гърция", добавя той.

Липсата на пари принуждава някои европейски компании и към сделки в развиващите се пазари. Така например португалският телеком оператор Portugal Telecom наскоро се обърна към бразилската Banco Do Brasil, за да получи свежи пари. Преди това компанията неуспешно се е опитвала отново да договори кредитна линия от 1,2 млрд. евро в своите банки. Европейските кредитни институции обаче са били готови да предоставят само 800 млн. евро.

Отвъд океана португалците най-накрая успяват. Заради големия клон на телеком оператора в Бразилия, Banco de Brasil се съгласява да предостави 100 млн. евро. Още 400 млн. евро компанията набра и чрез търг за облигации в Португалия.

Друга португалска компания пък е намерила заема си в Азия. Енергийният концерн Energias de Portugal SA си осигури през юли кредит в размер на 1 млрд. евро от China Development Bank Corp. Сделката бе част от продажбата на 21% от акциите на компанията на контролираното от китайското правителство дружество China Three Gorges Corp.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още