IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аншу Джейн: Струва си да спасим Европа

Изпадналите в криза страни се нуждаели от повече време по скалистия им път на реформи, смята изпълнителният директор на Deutsche Bank

21:14 | 28.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аншу Джейн: Изпадналите в криза страни се нуждаели от повече време по скалистия им път на реформи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Аншу Джейн: Изпадналите в криза страни се нуждаели от повече време по скалистия им път на реформи. Снимка: Ройтерс

Вторият изпълнителен директор на Deutsche Bank Аншу Джейн призова за по-нататъшни усилия за решаване на дълговата криза в еврозоната.

„Необходимо е да се направи повече", каза Джейн в Берлин във вторник по време на посланическа конференция, организирана от Министерството на външните работи. „Европейският фискален пакт за по-голяма фискална дисциплина не е достатъчен сам по себе си“, казва Джейн, цитиран от Ройтерс.

Изпадналите в криза страни се нуждаели от повече време по скалистия им път на реформи и те трябва да го получат. Пътешествието по пътя на реформите към благоприятна пазарна среда щяло да отнеме доста време. Но пазарите са "загърбили" задлъжнелите страни. Закъсалите страни на ръба на еврозоната все пак се опитвали да се върнат на позиция, но все пак съществувал риск, че пазарите няма да им отпуснат нужното им време.

Освен това Европа има нужда от нова силна институция, казва още Джейн. С поглед към обещаната от Европейската централна банка (ЕЦБ) програма за закупуване на облигации на задлъжнелите страни, Джейн заяви, че е съгласен с договорените "някои стъпки" на ЕЦБ. Действията на централната банка обаче са спорни особено в Германия. От друга страна обаче Европейската централна банка си оставала важна институция в подкрепа на задлъжнелите страни.

„Не трябва да има самообслужване", добави Джейн. Той смята, че политическата воля в пострадалите страни-членки е налице, за да се обърнат нещата и да се започнат смело реформите. Страните трябвало да бъдат готови да сторят необходимото. „Няма нищо безплатно", казва съизпълнителният директор на най-голямата финансова институция в Германия.

Джейн се застъпи и за запазване на валутния съюз. „Струва си Европа да бъде спасена. Мисля, че еврото ще оцелее".

Според него икономиките на Италия и Испания всъщност са стъпили на здрави крака. Основните показатели са добри. През последните дванадесет месеца обаче вероятността от фалит в Италия се е увеличила с 40 до 50 процента, казва още Джейн, добавяйки по повод на все още високите спредове по италианските държавни облигации: "Това е скандално високо равнище".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
EquityPrivate
преди 11 години
Anshu Jain = Аншу Жен ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още