IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Драги ще пропусне годишната среща на централните банкери в Джаксън Хол

Никой от изпълнителния борд на Европейската централна банка няма да присъства на проявата, организирана от Фед, поради ключова среща на ЕЦБ

15:08 | 28.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги няма да присъства на годишната среща на централните банкери в Джаксън Хол, Уайоминг в края на тази седмица поради натоварения си работен график у дома, съобщава Ройтерс. Централните банкери от ЕЦБ се готвят за своя ключова среща, насрочена за 6-ти септември.

Драги се очакваше да направи обръщение пред колегите си в Джаксън Хол. Форумът в Уайоминг обаче се провежда в момент, когато ЕЦБ се опитва да уточни детайлите по нова програма за изкупуване на облигации, имаща за цел да успокои дълговата криза в региона.

Йорг Асмусен, един от директорите на ЕЦБ подчерта в понеделник, че той и неговите колеги все още уточняват операционните и технически детайли на плана, който трябва да понижи непосилната цена за кредитирането на Испания и Италия.

На въпрос дали Драги се е отказал да присъства на срещата в Джаксън Хол, говорител на ЕЦБ заяви: „Точно така... Натовареността му през следващите дни е много голяма“.

Никой от 6-тимата членове на изпълнителния борд на ЕЦБ – ядрото на 23-членния Съвет на банката – няма да присъства на срещата, организирана от Федералния резерв (Фед).

Изпълнителният директор на Bundesbank Йенс Вайдман обаче все пак планира да присъства, се посочва в изявление на германската централна банка.

Натискът върху ЕЦБ да вземе по-голямо участие в разрешаването на кризата се увеличава. Германската Bundesbank обаче иска да ограничи намесата на ЕЦБ.

Вайдман отново изтъкна опозицията на представляваната от него институция по повод последните предложения за интервенция от страна на ЕЦБ. В неделя той заяви, че изкупуването на облигации може да се окаже пристрастяващо като наркотик.

В опит да успокои Вайдман, в понеделник Асмусен заяви, че новата програма ще гарантира, че страните, подкрепяни от централната банка няма да изоставят реформите. 

Асмусен не уточни, кога ЕЦБ възнамерява да започне да изкупува облигациите, но даде да се разбере, че планът може да бъде осъществен и без одобрението на Bundesbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още