IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия проучва икономическите ефекти от Grexit

Германското правителство иска да бъде подготвено в случай, че Гърция реши да се откаже от еврото

10:00 | 24.08.12 г. 4
Германия проучва икономическите ефекти от Grexit

Работна група, оглавявана от германския зам.-министър на финансите Томас Щефен, проучва икономическото влияние от излизането на Гърция от еврозоната, предаде Ройтерс, като се позова на публикации в германската преса.

Financial Times Deutschland пише, че решението за създаването на работната група показва, че канцлерът на Германия Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле искат да са напълно подготвени в случай, че Гърция реши да се откаже от еврото.

„Правят се изчисления за финансовите последици от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната и се обмисля как да бъде предотвратен ефектът на доминото върху други държави-членки на европейския валутен блок“, коментира пред изданието запознат правителствен източник, пожелал анонимност.

Говорител на Волфганг Шойбле не е потвърдил за такава работна група, но е коментирал пред вестника, че правителството на Германия се готви за всякакви сценарии, включително и най-невероятните.

Днес предстои канцлерът Ангела Меркел да се срещне с гръцкия премиер Андонис Самарас. Двамата ще обсъдят изпълнението на реформите, с които се ангажира гръцкото правителство, както и възможността да бъде удължен срока за изпълнението на договорките, които Атина постигна с кредиторите си в замяна на спасителна финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Но всичко е до лобита в парламенти и много МНОГО пари. Това се отнася и за ЕП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Еврооблигациите само ще спомогнат за разпространението на проблема и, подчертавам, УСИЛВАНЕТО му. Между държавите вече няма достатъчно доверие за такова нещо. А доверието е ключово за солидарността, която пък е ключова за еврооблигациите. Решението е в разбиването на ПОЛИТИЧЕСКАТА структура на ЕС. Търговската структура е добре. Но налагането на еднакви правила от някакво неизбрано правителство някъде в Брюксел на 27 суверенни уникални държави... Там е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Това е и кошмара на Германия.Евтино евро за стимулиране на износа извън ЕЗ и висока конкурентноспособност - заливане на пазара с евтини и качествени стоки вътре в ЕЗ. Ама като няма евтини кредити сега кой ще купува.Може би Китай, Бразилия, ми те се опитват да си правят почти всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Emi1
преди 11 години
Тоя ефект на доминото не може да бъде предотворен просто си противориче с всъщината на природата тъй като Еврто не е локална валута а е Обща !!!Време е Меркел да приеме Еврооблигациите !!!!!!а не да се продивопоставя!!! и да се прави че Германия е перфектна економика!!! тъй като същината на истината е съвсем различна на база на анализ на причино следствието на Немския износ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още