IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският частен сектор се свива в четвърти пореден месец

Данните са удар по надеждите, че продължаващото икономическо възстановяване на Германия ще подкрепи растежа в еврозоната

12:43 | 23.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германският частен сектор се свива в четвърти пореден месец

Германският частен сектор се е свил в четвърти пореден месец през август, показвайки че икономическият двигател на Европа изпитва проблемите на дълговата криза в региона, като чуждите поръчки за немски стоки са намалели с най-силен темп за повече от три години, съобщава Ройтерс.

Съвкупният PMI индекс на мениджърите по доставките в промишлеността и услугите е спаднал до 47 пункта през август. Стойности под 50 за индекса на института Markit показват свиване на активността.

По този начин индексът отбелязва 38-месечно дъно, достигнато за последно в началото на 2009 г., когато немската икономика се бореше с глобалната финансова криза, която беше в разгара си. 

Подиндексите за промишлеността и услугите по отделно също сочат свиване, което според Роб Добсън от Markit не вещае добро за еврозоната като цяло.

„Хората се надяваха, че продължаващото икономическо възстановяване на Германия ще подкрепи растежа във валутния съюз, но данните са удар по тези надежди“, коментира той. „В средата на годината условията в Германия и Франция в много области сочат забавяне.“

Германската икономика оставаше устойчива по време на тригодишната дългова криза в Европа, която засегна останалите големи икономики на континента и нейни експортни пазари. Последните данни обаче показват спадове в промишленото и индустриалното производство, както и намаления във вноса и износа.

Икономическият растеж през второто тримесечие се забави, а ключови индикатори заплашват икономиката със свиване, ако дълговата криза остане неразрешена още дълго време.

Ако икономическото забавяне в Германия се задълбочи, то може да засегне готовността на немците да подкрепят спасителната помощ за затруднените държави от еврозоната, но засега германският трудов пазар стои добре на фона на повишените заплати и сравнително ниската инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още