IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите европейски борси се обагриха в червено

Лоши данни от Япония и САЩ и липсата на решителна намеса на Фед помрачиха настроенията

19:42 | 22.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	След лек ръст в началото DAX приключи сесията си на червено. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

След лек ръст в началото DAX приключи сесията си на червено. Снимка: Ройтерс

Стабилността днес бе непозната дума по европейските борси, които приключиха сесиите в сряда със спадове, започвайки да неутрализират 13-месечните върхове, достигнати по-рано тази седмица, след като инвеститорите очакваха подробности относно плана на Европейската централна банка (ЕЦБ) да купи испански и италиански дълг, преди да продължат да увеличават вложенията си в акции, предаде Ройтерс.

Цикличните акции днес бяха сред най-големите губещи, начело с книжата на оператора на мини Anglo American със спад от 3,7% и Rio Tinto с намаление от 2,7%, след като като изненадващо слабите данни за износа на Япония разпалиха страхове за темпа на растежа на световната икономика.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 приключи сесията със спад от 1,2 на сто до 1 096,31 пункта, приключвайки първото си реално рали за последните три седмици, през което бенчмаркът скочи с повече от 5%.

Водещият германски индекс DAX отчете спад от 1% до 7 018 пункта, подводещите бенчмаркове MDax и  TecDax също са в червената зона – със спад от по 1% до 11 141 и съответно 788 пункта.

И ситуацията отвъд Океана не успя да разведри брокерите. „След като наскоро имаше признаци за подобрение на икономиката в САЩ, сега надеждите за нова намеса на Фед бързо се изпаряват“, казва Анита Палух от Broker Gekko Global Markets. Как централната банка оценява сегашната икономическа ситуация и какви изводи си извлича, ще стане ясно по-късно днес, когато ще бъде публикуван протоколът от заседанието.

„Интересно е да се отчете, че въпреки силните печалби през миналия месец ние все още не сме видели никаква реална корекция. Това доказва силата на ралито, въпреки че нещата може бързо да се променят през септември", каза Патрис Пероа от Kepler Capital Markets.

„Обемите не са големи, но ние не виждаме клиенти, които бавно увеличават своите дълги позиции, нещо, което може да се ускори през следващите няколко дни“.

При единичните акции вниманието бе привлечено от книжата на Rhön-Klinikum. Спекулации за скорошна оферта за придобиването на оператора на клиники насърчиха търсенето на акции днес. Цената им се вдигна с 2,1% и оглави MDax. Според материал на Ройтерс концернът Fresenius е взел решение за втори опит за придобиване на Rhön-Klinikum, като бордът ще бъде запознат с конкретните предложения през тази седмица. Акциите на Fresenius загубиха 2,9 на сто и бяха най-слабите на Dax.

Евентуални нарушения на американските санкции повлякоха надолу акциите на Commerzbank. Книжата поевтиняха с 1,5%. Седмичникът Zeit пише, че втората по големина германска банка е развивала бизнес с Иран, Судан, Северна Корея, Мианмар и Куба по време на санкции срещу тях. 

Слабите финансови резултати на американския производител на компютри Dell повлякоха надолу и производителя на чипове Infineon. Американският концерн коригира прогнозата си за печалба за 2013 г. надолу. Докато през февруари се очакваше печалба от 2,13 евро на акция, сега счетоводителите на Dell говорят за печалба от 1,70 евро на акция. Книжата на Infineon поевтиняха с 1,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още