IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първокласният рейтинг на Австрия е застрашен, както от Изток така и от Запад

От трите водещи рейтингови агенции единствено Fitch Ratings все още определя „ААА“ рейтинга на Австрия като стабилен

12:50 | 22.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Залез над кулите на Familienkirche във Виена. Снимка: Ройтерс</em></p>

Залез над кулите на Familienkirche във Виена. Снимка: Ройтерс

Първокласният кредитен рейтинг на Австрия е поставен на карта и анализаторите спорят за това дали страната е изложена на по-голям риск от експозицията на банките си към Източна Европа или пробелмите на еврозоната, пише CNBC.

Страната е разпъната между рисковете на развиващите се пазари от бившия комунистически блок и ефекта от дълговата криза.

От трите водещи рейтингови агенции единствено Fitch Ratings все още определя „ААА“ рейтинга на Австрия като стабилен.

През февруари Moody’s Investors Service понижи перспективата пред първокласния австрийски рейтинг до негативна, докато месец по-рано Standard & Poor’s понижи рейтинга на Австрия до „АА+“ с негативна перспектива.

„Основна грижа за австрийския финансов сектор е експозицията към Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Въпреки че регионът е хетерогенен що се отнася до икономическите фундаменти, от глобална перспектива това е едно малко простарнство с развиващи се икономики“, коментират Гергели Кис и Кит Лин Юн, анализатори на Fitch в последния докалд за Австрия. Те цитират разанородните кредитни оценки, които Fitch поставя на страните от региона, вариращи от „А+“ за Чехия, Естония и Словакия до „BB-” за Сърбия.

„Много страни от ЦИЕ са натрупали значителни външни дългове, най-вече чрез банките си и това крие риск за дългосрочното външно финансиране на дъщерните дружества на западните банки в региона, тъй като изчистването на дисбалансите на местно ниво е бавен и постепен процес“, пишат те.

Нетната експозиция на австрийските банки към ЦИЕ възлиза на около 30% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Австрия, или около 110 млрд. евро, разкриват данни на Fitch.

Това вклчва 50 млрд. евро кредити за частни компании в региона, 44 млрд. евро финансиране за дъщерните банки и 18 млрд. евро за увеличаване на капитала им.

Това води до тежки загуби за австрийските банки в страни като Унгария, Румъния и Украйна.

Австрийското правителство участва в редица малки спасителни програми, включително финансовата инжекция за 1,2 млрд. евро за KA Finanz, лошата нанка на Kommunal-kredit и 1 млрд. евро за Österreichische Volksbanken.

За сравнение експозицията на австрийските банки към Западна Европа е сравниетлно ограничена.

„Австрийските банки нямат голяма експозиция към Западна Европа с изключение на самата Австрия“, казва Кристиан Кундиг, директор в Fitch Ratings.

Според други анализатори обаче дълговата криза в еврозоната крие по-голям риск за Австрия.

„Експозицията към развиваща се Европа е по-голяма, но ефектът от кризата в еврозоната може да се окаже по-сериозен. Австрия например има сравнително голяма експозиция към Италия и като се има предвид размера на Италия, ако там се случи нещо подобно на това в Гърция, ефектът ще е доста катастрофален“, казва Дженифър Макоун, главен икономист на Capital Economics.

„Не очакваме Източна Европа да изпита икономически стрес, който да е достатъчно сериозен, че да се наложи сериозна интервенция в подкрепа на австрийските банки. Това донякъде обяснява защо рейтингът на Австрия е със стабилна перспектива“, коментира Дъглас Ренуик, изпълнителен директор на Fitch Ratings.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още