IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доходността по испанските ДЦК падна до 7-седмично дъно

Информациите, че ЕЦБ е готова да купува неограничено количество ДЦК на страни от еврозоната повиши цената им

17:00 | 20.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският министър на икономиката Луис де Гуидос.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският министър на икономиката Луис де Гуидос. Снимка: Ройтерс

Доходността по 10-годишните испански облигации падна до най-ниското ниво от 7-седмици поради оптимизма, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е на крачка от приемането на план за борба с кризата, който ще ограничи цената за кредитирането на задлъжнелите страни в региона, пише Bloomberg.

Според списание Spiegel ЕЦБ е готова да купува неограничено количество ДЦК на страни от еврозоната, за да наложи таван на доходността им. Испанските и италианските облигации задържаха цената си, дори след като Bundesbank се противопостави на подобен план, оторизиращ неограничено изкупуване на ДЦК.

„Пазарите се надяват на новини като тази в Spiegel, за да понижат спредовете в периферията на еврозоната“, казва Патрик Гарви, директор за развиващите се пазари на ING Bank NV в Амстердам, цитирайки разликата в доходността на облигациите на страни като Испания и Италия и еквивалентните германски бонове.

Доходността по 10-годишните испански облигации падна с 22 базисни пункта до 6,23%, докато лихвата по 2-годишните ДЦК се понижи с 41 базисни пункта до 3,36% - най-ниското ниво от 8 май. На 25 юли доходността по 10-годишните книжа достигна рекордните 7,15%.

На 2 август президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че институцията може да започне да изкупува ДЦК на страни от еврозоната координирано с европейските спасителни фондове.

На 18 август испанският министър на икономиката Луис де Гуидос призова ЕЦБ да стартира неограничена програма за изкупуване на ДЦК на вторичния пазар.

Днес ЕЦБ обяви, че бордът на директорите на банката не е обсъждал никакви подобни планове за облигациите на страните от еврозоната.

Разликата в доходността или спреда между 10-годишните испански ДЦК и еквивалентите германски бонове се сви с 26 базисни пункта до 469 пункта. Спредът между италианските и германските облигации намаля със 7 базисни пункта до 422 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още