IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ревизия на корпоративните печалби в Европа за 2012 г.

Повечето компании не оправдаха очакванията през второто тримесечие, за разлика от САЩ, което вещае по-слаби годишни резултати

12:55 | 20.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ревизия на корпоративните печалби в Европа за 2012 г.

Разочароващите корпоративни отчети в Европа през второто тримесечие накараха анализаторите да занижат значително очакванията си за печалбите до края на годината, пише Financial Times.

Компаниите, които не оправдаха очакванията през тримесечието бяха повече от тези, които ги надминаха - 48% от включените в индекса STOXX Europe 600 не оправдаха прогнозите, 47% ги надминаха, а при 5% те съвпаднаха, показват данни на Thomson Reuters.

Резултатите са в силен контраст със САЩ, където близо 75% от компаниите надвишиха очакванията.

В Европа по-малко компании се отчитат на тримесечна база, но все пак 253 фирми от Stoxx 600 вече го направиха, а други 33 се очаква да го сторят в идните седмици.

Своевременно анализаторите намалиха прогнозите си през последните месеци. Средната стойност за тазгодишния растеж на печалбата на акция в Европа спадна до 1% от 8% през януари.

Темпото на ревизиите се усили през последните два месеца, след като европейската дългова криза оказва своето влияние върху растежа в региона.

Най-сериозно са пострадали очакванията за корпоративните печалби в периферията на еврозоната. В Италия корекцията е с 12%, а в Испания – с над 22%.

По-тревожно е обаче снижаването на прогнозите за компаниите от ядрото на валутния съюз. За Германия редукцията е със 7%, а за Финландия – с 22%, главно заради проблемите на Nokia.

Мислав Матейка от JPMorgan очаква още понижения на прогнозите през тази година. Прогнозата на JPMorgan е за 5% спад на корпоративните печалби на акция през 2012 г.

Греъм Секър от Morgan Stanley е съгласен, като предупреждава че растежът в печалбите на акция от 12% през 2013 г. трябва да бъде ревизиран. Morgan Stanley очаква той да бъде едва 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още