IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малкият и среден бизнес в Германия иска запазване на еврото

Повечето фирми не изпитват носталгия по дните, когато те и клиентите им трябваше да следят стойността на около 12 европейски валути

09:00 | 20.08.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Малкият и среден бизнес в Германия иска запазване на еврото

Тези качества често смущават икономистите и съседките на Германия, които съветват страната да харчи повече, за да стимулира растеж и в останалата част от еврозоната. Но управниците твърдят, че стратегията е помагала на страната многократно да избегне спадове като тези на Испания и Италия. Според данни на Института за изследване на малките и средни предприятия в страната, докато Гърция е трупала дългове през последното десетилетие, компаниите от Mittelstand са изчиствали техните.

„Те искат да увеличат независимостта си от банките и външното финансиране и да оставят стабилни компании на следващото поколение“, казва Кристоф Ламсфус, икономист от института.

Компаниите като тази на Драгмар Болин-Фладе ще изиграят решаваща роля в това дали германската икономика ще продължи да помага на Южна Европа да се бори с рецесията.

За съжаление обаче вече започват да се появяват първите последици от кризата в германската индустрия. Производството във фабриките намаля с 0,9% от май до юни, а поръчките започнаха да намаляват.

Все пак се предполага, че Mittelstand е подготвен за идването на кризата след поредицата от икономически трусове през миналия век в страната.

Преди няколко години Christian Bollin Armaturenfabrik отказа поръчка на един от най-големите си клиенти. След това въведе правилото, че няма да позволява повече от 10% от продажбите да зависят от един клиент, дори това да означава отхвърляне на поръчки. По този начин компанията отказа да бъде под влиянието на един източник на средства.

Болин-Фладе добавя, че няма банков кредит и всичките и машини са изплатени. „Това отличава Mittelstand – ние заделяме нещо и за черни времена.“ Това може да даде отговор на въпроса „Защо германската икономика не е подвластна на рецесията в еврозоната?“

Другото, което е типично за германската индустрия е, че тя предпочитат бавен, но сигурен растеж вместо бързо изкарано евро. Заради всичките типично германски  приоритети компаниите като Christian Bollin Armaturenfabrik имат международна репутация и са изключително търсени.

Драгмар Болин-Фладе илюстрира скромния бизнес подход на Mittelstand с една стара поговорка: „Можеш да носиш само един чифт панталони. Вторият си го държиш в гардероба, а трети не ти трябва.“ Случайност или не, самата тя бе облечена в костюм с панталон за интервюто си пред CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
optional
преди 11 години
МСП не могат да бъдат гръбнак в държава като България. Поне не на този етап, защото огромната част са си на сиво и нямат никакво намерение да се осветляват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Нашите "бизнесмени" дори не са и чували за такъв тип мислене, те ако имат 10 лева гледат как да ги заложат в банка за да вземат още 10 и ако може да изхарчат 30 лева и то за непотребни за бизнеса неща естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още