IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малкият и среден бизнес в Германия иска запазване на еврото

Повечето фирми не изпитват носталгия по дните, когато те и клиентите им трябваше да следят стойността на около 12 европейски валути

09:00 | 20.08.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Малкият и среден бизнес в Германия иска запазване на еврото

Може много германци да желаят разпадането на еврозоната, но Дагмар Болин-Фладе не е сред тях. Тя е собственик на малка фирма за машини и като много бизнесмени в страната е готова да плати колкото е нужно за запазването на еврото, защото е наясно с привилегиите, които носи общата валута.

„Тези, които искат да излязат от еврозоната, не помнят какво беше преди нея“, казва  Болин-Фладе.

Компанията на бизнесдамата Christian Bollin Armaturenfabrik принадлежи към големия  сектор на малки и средни предприятия в Германия (Mittelstand), който включва 60% от работните места на страната, пише CNBC.

Повечето фирми не изпитват носталгия  по дните, когато те и клиентите им трябваше да следят стойността на около 12 европейски валути, нито по времената, когато продукцията им поскъпваше толкова много заради марката, че заплашваше да ги изхвърли от международните пазари.

Въпреки всичките приказки за оставяне на Гърция да напусне еврозоната и връщане на марката, германският бизнес често напомня на управляващите икономическите последици от подобни действия. Още повече Mittelstand критикува политическата нерешителност и разногласията, които подкопаха доверието в общата валута.

Най-печелившите от еврозоната са именно малките компании, които могат да търгуват като мултинационалните гиганти. Типичен пример е малката фабрика на Болин-Фладе с 30 служители, която продава продукцията си от спирачни клапани в Китай и Европа.

Засега малките компании в Германия устояват на кризата учудващо добре.  Болин-Фладе даже твърди, че не е отбелязала негативен ефект върху продажбите си. Но всички от  Mittelstand са загрижени за бъдещето. След запитване на Федерацията на германската индустрия стана ясно, че процентът на малките и средни предприятия, които очакват бизнес средата да се влоши, нараства.

Като една от десетимата бизнес представители, които бяха поканени в офиса на канцлера Меркел миналата година,  Болин-Фладе изрази мнението си, че подкрепя Германия за решението, че финансова помощ трябва да се допуска само при показана фискална дисциплина и икономически реформи.

Все пак мисленето на хората от бизнеса отразява типичните германски ценности, с които светът познава известните марки като BMW и Siemens. Всъщност икономиката на страната може да бъде видяна като една голяма компания от Mittelstand – създадена повече за стабилност, отколкото за растеж. За нея дългът е нещо лошо, а разсъдливостта е по-голям добродетел от стремежа към доход.

Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
optional
преди 11 години
МСП не могат да бъдат гръбнак в държава като България. Поне не на този етап, защото огромната част са си на сиво и нямат никакво намерение да се осветляват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Нашите "бизнесмени" дори не са и чували за такъв тип мислене, те ако имат 10 лева гледат как да ги заложат в банка за да вземат още 10 и ако може да изхарчат 30 лева и то за непотребни за бизнеса неща естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още