IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция обмисля премахването на трудовите ограничения за българи и румънци

Френските власти смятат, че така ще могат да решат проблема с незаконно пребиваващите роми в страната

09:56 | 17.08.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френското правителство е критикувано заради принудителното експулсиране на роми.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френското правителство е критикувано заради принудителното експулсиране на роми. Снимка: Ройтерс

Френските власти свикват спешна среща през следващата седмица, на която ще решат дали да не вдигнат ограниченията за работа на българи и румънци в страната, за да предоставят легален статут на около 15 хил. български и румънски роми, съобщи онлайн изданието EurAktiv.com.

Френският министър на вътрешните работи Мануел Валс съобщи, че даването на трудови права на ромите, които много често живеят във временни незаконни лагери в предградията, вероятно е едно от възможните решения на проблемите с мигрантските общности.

Граждански групи, които защитават човешките права, отдавна твърдят, че без даването на трудови права на ромите интеграцията им във Франция би била невъзможна, отбелязва изданието.

Френското правителство е постоянно критикувано от активисти за човешки права заради принудителното експулсиране на роми от страната и разрушаването на временните им лагери за пребиваване.

Франция и другите страни от Европейския съюз, които все още прилагат ограничения за достъпа на българи и румънци до трудовите им пазари, трябва да премахнат рестрикциите до 1 януари 2014 г., както е посочено в договорите за присъединяване към Еврообщността на България и Румъния, припомня изданието.

Франция, Австрия, Люксембург, Малта, Великобритания, Белгия и Холандия са държавите-членки на Евросъюза, които все още прилагат строги ограничения за достъпа на българи и румънци до трудовите им пазари.

От началото на годината Германия вдигна рестрикциите за сезонните работници и висококвалифицираните служители от България и Румъния, а наскоро Ирландия обяви, че отваря трудовия си пазар за българи и румънци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Няма к`кво да мислят. Да действат по-бързичко. Французите са следващите ни освободители.Бравос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още