IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизъм завладя европейските пазари

В последните 10 седмици акциите поскъпват заради очакванията на пазарните участници, че централните банки по света ще предприемат нови икономически стимули

19:38 | 16.08.12 г.
Оптимизъм завладя европейските пазари

Европейските акции достигнаха най-високото си ниво от месец март, след като данните за продажбите на дребно във Великобритания бяха по-добри от очакваното, а разрешителните за строеж в САЩ нараснаха до 4-годишен максимум, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 отбеляза ръст от 0,3% до 271 пункта, което е най-високото му ниво от 19 март. Индексът се е повишил с 19% от най-ниската му стойност за годината, която достигна на 4 юни.

В последните 10 седмици акциите поскъпват заради очакванията на пазарните участници, че централните банки по света ще предприемат нови стимули за икономическия растеж.

В края на сесията в Германия DAX 30 се повиши с 0,71% до 6 996 пункта, във Великобритания FTSE 100 отбеляза ръст от 0,03% до 5 835 пункта, а във Франция CAC 40 добави 0,91% до 3 480 пункта.

Британската национална статистика показа, че през юли продажбите на дребно на Острова са се увеличили с 0,3% при очакван ръст от 0,1%. Освен това бяха ревизирани нагоре данните за юни – от 0,1% до 0,8 на сто.

Същевременно американското търговско министерство съобщи, че разрешителните за строеж в САЩ са се увеличили през юли до 4-годишен максимум. Отчетено е намаление от 1,1% обаче на издадените разрешителни за строеж на еднофамилни жилища.

Данните за новите молби за помощи при безработица в САЩ почти съвпаднаха с очакванията на инвеститорите. През миналата седмица подадените заявления са се увеличили до 366 хил., а анализатори очакваха ръст до 365 хил.

Заради влошените данни за пазара на труда инвеститорите се надяват, че Федералният резерв на САЩ скоро ще вземе решение за трети кръг от вливане на ликвидност в икономиката.

Сред печелившите позиции в днешната сесия се наредиха акциите на Novozymes, след като компанията обяви по-добри от очакваното финансови резултати за второто тримесечие.

Акциите на Mediaset също се наредиха сред поскъпващите в днешната сесия, след като стана ясно, че инвеститори от Средния Изток купуват акции в компанията.

Сред губещите се наредиха книжата на Telekom Austria, след като компанията намали прогнозите си за продажбите и печалбата през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още