IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският град Бристъл въвежда в обращение собствена валута

Бристълският паунд ще се приема в местни магазини, чиито собственици са подписали съответно споразумение

12:38 | 16.08.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Британският град Бристъл въвежда в обращение собствена валута

Властите в английския град Бристъл от септември въвеждат в обращение собствена валута – бристълски паунд, надявайки се по този начин да минимизират последиците от икономическата криза в Европа, съобщи британският вестник Telegraph, цитиран от РИА Новости.

Новата валута ще бъде призната от представители на местния дребен бизнес, които са подписали съответно споразумение. Бизнесмените ще могат да използват валутата и за плащане на данъци.

Освен това администрацията на градския съвет е предложила на 17 000 свои служители да получават част от заплащането си в бристълски паунди.

Според авторите на проекта използването на местна валута трябва да стимулира развитието на местния бизнес и да му помага в борбата с конкурентите в лицето на международните корпорации.

„Около 80% от парите изтичат от местния бюджет, ако с тях се плащат стоки на международните корпорации, но тези 80% ще останат, ако бъдат похарчени в местните магазини“, обяснява един от създателите на бристълския паунд Киърън Мънди.

Жителите на града ще могат да получат местната валута, обменяйки стандартните британски паунди в местните банки, като валутният курс ще бъде 1:1.

На новите банкноти ще бъдат изобразени местни забележителности и прочути жители на Бристъл. Купюрите ще имат и съответните защити срещу фалшифициране.

От Telegraph отбелязват, че опити за въвеждане на местна валута вече са били предприемани многократно, включително и във Великобритания. За първи път обаче опитът може да придобие толкова голям размах.

Според оценките на Мънди три години след въвеждането на валутата оборотът на бристълските паунди може да достигне няколко десетки милиона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
QI91
преди 11 години
"Според оценките на Мънди три години след въвеждането на валутата оборотът на бристълските паунди може да достигне няколко десетки милиона." Оптимистично?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Това не е валута, а нещо подобно на ваучери за храна. В Европа поне 30-40 места има подобни "валути". Защо банките да го обяват за незаконно? Това е допълнителен бизнес за банките да имат какво да обменят. От както въведоха еврото в Европа бизнесът с обмяна на пари доста западна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Sitting_Bull
преди 11 години
Нищо чудно скоро банките да обявят това за незаконно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още