IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин едва ли ще смекчи позицията си спрямо Гърция

Все пак германското правителство не отхвърля възможността за удължаване на срока за погасяване на задълженията на Атина

11:06 | 16.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският външен министър Гидо Вестервале. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският външен министър Гидо Вестервале. Снимка: Ройтерс

Германското правителство се придържа към позицията, че Гърция трябва да извърши договорените реформи и бюджетни икономии в замяна на спасителния план, пише Financial Times.

Все пак Берлин не отхвърля възможността за удължаване на срока за погасяване на задълженията на Атина.

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с гръцкия си колега Андонис Самарас следващата седмица в Берлин. „На масата за преговори може да има всичко“, коментира Щефан Сейберт, говорител на правителството.

Той обаче подчертава, че позицията на Германия, която е същата като европейската, е пряко свързана с изпълнението от страна на Гърция на условията по меморандума за разбирателство, договорен с Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

В същото време германският външен министър Гидо Вестервале намекна, че графикът на спасителния план може да бъде реорганизиран, за да бъде отчетено времето, изгубено в двете предизборни кампании, проведени в Гърция през последните месеци.

Коментарите на германските политици бяха направени след публикация във Financial Times за гръцко правителствено предложение за двугодишно разсрочване на програмата за бюджетни икономии, което Самарас се очаква да представи пред Меркел, когато се срещне с нея на 24 август.

Официалната германска позиция е, че нищо не може да бъде решено, докато така наречената тройка – ЕК, ЕЦБ и МВФ – не представи своя доклад за прогреса на гръцките реформи през септември или дори още по-късно.

Твърдата позиция на Меркел отразява ожесточения политически дебат в Германия, в който идеята за евентуалното изгонване на Гърция от еврозоната придобива все по реални очертания.

Водещи политици в дясноцентристката коалиция на канцлера коментират, че шансовете за отпускане на допълнителни средства за Гърция в Бундестага са минимални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още