IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще спасява вложенията на дребните инвеститори в проблемните банки

Хиляди испанци съдят обслужващите ги банки с мотива, че рисковите инвестиционни продукти са им били представяни като сигурни

10:12 | 15.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания ще спасява вложенията на дребните инвеститори в проблемните банки

Испанското правителство преговаря с Брюксел за спасяването на инвестициите на хиляди испанци, закупили рискови спестовни продукти от национализираните банки, съобщи FT.

Става въпрос за вложения в продукти, свързани с привилегировани акции на спестовните банки в Испания (т. нар. cajas).

Вместо дребните инвеститори да претърпят големи загуби, властите в Мадрид предлагат компромисен вариант, при който ще бъдат „подстригани“ техните инвестиции, но с течение на времето средствата ще им бъдат възстановени в пълен размер от самите банки, съобщили са за изданието запознати анонимни източници.

Все още не са изчистени детайлите по предложението, но източниците на изданието са убедени, че то ще бъде прието от Брюксел.

Темата за загубите от рисковите инвестиции е изключително болезнена за Испания, тъй като засега не се прави разлика между професионалните и дребните инвеститори. Много испанци са закупили привилегировани акции на банките, както са инвестирали и в техен дълг в замяна на високи лихвени плащания, които има много голяма вероятност да изгубят.

Преди кризата малките спестовни банки са продали на дребни инвеститори подобни високорискови продукти за около 30 млрд. евро, показват данни на Barclays. Около 60% от подчинения дълг на малките спестовни каси се държи от техните клиенти, като изключение са само Santander и BBVA.

Хиляди испанци вече заведоха съдебни дела срещу обслужващите ги банки, като в исковете си хората твърдят, че инвестиционните продукти са им били представени като сигурни, а не рискови.

Икономическият министър на Испания Луис де Гиндос коментира наскоро, че банките са направили груба грешка, като са продавали привилегировани акции на дребни инвеститори. 

Директори на испански банки се притесняват, че ако се допусне дребните инвеститори да изгубят вложенията си, клиентите им ще отидат при техни конкуренти от банковия сектор. Това още повече ще затрудни национализираните банки да се отърсят от зависимостта си от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още