IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данните за БВП реабилитираха германския икономически модел

Опасенията за френската, холандската и гръцката икономики се запазват, а проблемите пред рефинансирането на Испания и Италия нарастват

08:45 | 15.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Данните за БВП реабилитираха германския икономически модел

Реномето на Германия като здравеняка на Европа бе укрепено от по-бързия от очакваното ръст на брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие, докато икономиката на еврозоната се сви с 0,2%, оправдавайки предварителните прогнози на икономисти, анкетирани от Ройтерс, коментира CNBC.

Най-голямата европейска икономика обаче се е разширила с 0,3% - не някакъв огромен скок, но все пак по-добър резултат от повечето страни в еврозоната, а силата на износа се е запазила.

„Германия показва до известна степен пътя напред за останалите държави“, заяви Дейниъл Морис, стратег за световните пазари в JP Morgan Asset Management. „Поантата в германския случай е, че дори с нисък бюджетен дефицит можете да постигнете икономически растеж. Не можете да зависите дотолкова от правителствените разходи, по принцип това зависи от конкурентоспособността на икономиката, а Германия го демонстрира нагледно“, добави той.

Основният германски индекс Dax 30 се повиши след оповестяването на информацията.

Вече се появиха опасения, че германският ръст през третото тримесечие ще се забави след неблагоприятните ранни сигнали за поръчките в промишлеността и свиването на индустриалното производство.

„Трябва да бъдем много благодарни, че ръстът е в такава степен, като се има предвид, че голяма част от техния износ отива за Европа“, отбеляза Морис. Той добави, че ще продължи да препоръчва инвестирането в Германия въпреки исторически ниската доходност по германските държавни облигации напоследък.

Франция също обяви малко по-добри от очакваното данни за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие – нулев ръст при очаквания на анализаторите за свиване на икономиката с минималните 0,1%.

Опасенията за френската икономика са още по-големи. „Франция дори не е започнала да затяга фискалната политика. Франция навлиза в рецесия, а догодина процесът ще се задълбочи“, смята Ричард Куксън, главен инвестиционен директор за световните пазари в Citi Private Bank.

Инвестициите на бизнеса са нараснали с 0,7%, след като се забавиха преди изборите в страната, но потреблението на домакинствата - един от основните двигатели на френската икономика - се е свило с 0,2% през второто тримесечие.

„Франция е по-зависима от големите международни компании“, предупреждава Морис. „Ще има повече съмнения за развитието на нещата във Франция, особено като хвърлите поглед на задаващите се данъчни промени“, добави той.

Макар двете най-големи икономики в еврозоната да се представиха по-добре от очакванията през второто тримесечие, експерти предупреждават, че те са в състояние само да се съпротивляват на потискащата атмосфера в останалата част от валутния съюз, запазваща се толкова продължително време.

„Има части от еврозоната, които са в дълбока, опасна рецесия“, изтъква Куксън. „Има отлив на капитали от периферията към ядрото и същевременно очакваме Гърция в определен момент да напусне еврозоната“, посочи той.

През второто тримесечие гръцкият брутен вътрешен продукт се сви с над 6%, след като мерките на строги икономии, наложени на страната в замяна на спасителната финансова помощ, оставят своя отпечатък.

Холандия, която ще проведе избори през септември, обяви неочакван ръст на БВП от 0,2% за второто тримесечие при положение, че очакванията бяха за свиване с 0,3%.

При слабите търгувани обеми, както често се случва през август, пазарите гледат напред към септември, когато европейските политици ще се завърнат от летните си почивки.

„Нито едни данни нямаха силно влияние върху пазара. Те гледат към Гърция и решението на германския Конституционен съд през септември“, заяви Марк Остуолд, стратег в Monument Securities. „Просто отлагаме нещата по начина, по който го прави Марио Драги. Всичко, което правим, създава огромни проблеми за рефинансирането на Испания и Италия“, предупреди той, визирайки президента на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още